1. Välkommen till mitt första tips

Det handlar om rutiner för att kunna återhämta sig och slappna av.

Personlig anpassning av rutiner

Nu kommer en liten vänlig varning. Mina rutiner och ritualer behöver inte vara dina. Förmodligen är de inte det. Huvudsakligen för att det som fungerar för mig, kanske inte nödvändigtvis fungerar för dig. Och det som fungerar för mig ibland, fungerar inte alltid alla dagar på året för mig. Det beror på var jag är, vad jag har tillgång till, om jag har det tufft, om jag har stor press på mig. Kanske jag är på semester, kanske jag sover någonstans där jag inte kan göra dessa saker, jag kanske är med personer jag inte känner.

Betydelsen av att reglera nervsystemet

Vad jag vill att du förstår är att det är mycket viktigt att vi fortsätter bygga vår reglering av vårt nervsystem, så att vi verkligen bara kan fortsätta med vår dag, och när det är dags att gå och lägga sig på natten, behöver vi inte göra så mycket för att det ska hända.

Övning av dagligt flöde

Men vad vi vet är att vi vill öva på detta flöde dagligen. Och bara som en översyn, flöde är det sättet att säga att aktivera, inaktivera, ha en känsla av att detta system har lite stress, lite ansträngning, men sedan veta att vi kan komma ner från det.

Utmaningen med att vänta till dagens slut

Och tänk inte bara på detta som att komma ner i slutet av vår dag. Jag tror att det är där vi stöter på problem i mycket av vår värld, att vi väntar tills dagen är slut innan vi ens är medvetna om vår kropp och gör våra rutiner för sömn. Och då finns det så mycket stress i systemet att det verkar nästan omöjligt att lugna ner systemet.

Medvetet växla ner systemet

Så jag säger här, växla ner systemet medvetet. Senare på dagen, men också under hela dagen, och till och med små ögonblick på dagen när du kan pausa.

Små rutiner för återkoppling

Till exempel, om du kör någonstans, står i kö eller väntar på en vän. Istället för att bara hoppa in i bilen, spänna fast sig och köra iväg; kan du pausa när du äntligen kommer in i bilen och göra den där körakten till en möjlighet att återkoppla, att slappna av. Eller när du väntar, istället för att ta upp telefonen, ge dig själv rutinen att känna in kroppen där och då.

Ökad medvetenhet och inre koppling

Det kommer det att göra dig mer medveten, mer uppkopplad på ditt inre och mindre upptagen med det som oroar eller stressar.

2. Mitt andra tips – kraftfull hållning

Även om det här är dynamisk rörelse det handlar om, är det fortfarande ganska enkelt i den bemärkelsen att du står upprätt och du rör dig inte genom till exempel en knäböjposition eller en hukande position. Du har inte ojämn terräng under dina fötter. Så jag vill rikta uppmärksamheten på hur kraftfull hållning kan vara dynamisk, och verkligen när vi börjar känna och märka denna kraft i alla våra rörelser, ger det oss en ökad kroppsmedvetenhet. Så sluta aldrig vara medveten, även i enkelheten.

Medvetenhetens roll i vardagen

Detta går tillbaka till övning nummer ett där jag sa att ibland, i slutet av vår dag bara måste vi koppla av, slappna av, titta på tv, scrolla. Ibland måste vi släppa medvetenheten och bara inte vara så medvetna om allt. Men det finns tillfällen då vi för vår överlevnad och säkerhet behöver ha fullständig medvetenhet om vad som pågår.

En sann historia från skogen

Så, detta är en sann historia. Detta är inte något som kan tyckas för dramatiskt men jag gick i skogen för ett tag sedan, och det regnade inte, det var ingenting. Terrängen var ganska enkel men det fanns några stenar, det fanns några rötter, det var jord.

En oväntad händelse och dess lärdomar

Jag stötte på en annan person, ett annat par, och kvinnan, som gick längst fram, blev lite skrämd av oss. Det är okej. Men vad som hände är att hon stod på en sten, och bara en sten som var precis vid marken men det var lite av en stegsten. Hennes skrämda reaktion fick henne att lyfta huvudet ganska snabbt för att att titta på oss, och genom att göra det så snabbt och så omedvetet, vad tror du hände? Nu, hon föll inte men hon höll nästan på att falla, hon kastade bort sin kraftfulla hållning så mycket att hennes kropp snubblade gjorde detta svaj bakåt, och självklart, hon var tillräckligt i form för att fånga sig själv med sina muskler, specifikt hennes höftböjare, troligen, och magmusklerna sköt henne snabbt framåt igen.

Medvetenhet i naturen och dess betydelse

Nu, självklart var detta ett misstag. Det var inte något världsomvälvande. Men om vi befinner oss i en miljö där vi riskerar att halka, falla, skada oss, vill vi inte vara så nitiska att vi är på vår vakt hela tiden och inte kan koppla av och njuta av till exempel en skogspromenad. Men vi vill kunna se oss omkring, vi vill, då och då, titta framåt så att om det finns en annan vandrare som kommer mot oss, blir vi inte skrämda och faller av stigen, eller kastar vår balans så mycket att vi faller av en sten vi stod på. Förstår du vad jag menar?

Djur i det vilda och människans medvetenhet

Så, om vi tänker på djur i det vilda, något vi tittade på i den där videon om stressens biologi på en afrikansk safari, de har en utsökt medvetenhet hela tiden eftersom det

3. Tredje tipset – motståndskraft

Så här är saken. När vi har upplevt motgångar, kronisk stress, en livstid av trauma, dessa element som många av er är här på grund av dessa historier, och till nu hoppas jag att ni inte bara förstår mycket mer om ert nervsystem, ni bygger mer självmedvetenhet, mer medvetenhet och, återigen, detta C-ord, denna förmåga att vara mer motståndskraftig och ha mer reglering ombord.

Oändlig kapacitet och mänsklig ande

Vad vi vill förstå och vad vi verkligen vill se in i vår framtid är att vår kapacitet är oändlig, särskilt när vi börjar beröra oss själva, spiralera in i stressreaktioner som inte är nödvändiga när vi börjar titta på våra tidigare historier på sätt som inte är användbara, eller kanske, låt oss säga, vi lyssnar inte på våra impulser när vi vet att vi borde ha gjort det.

Att växa genom praktik och medvetenhet

Så när vi blir mer intelligenta och vi har mer praktik växer vår kapacitet. Jag tror verkligen att vår kapacitet är oändlig, och om vi tittar på den mänskliga andan och det mänskliga tillståndet och allt det vi har uthärdat under generationer och generationer här på denna planet, vet vi att vår förmåga att överleva, blomstra och gå vidare är mycket hög.

Flygplatstestet – en praktisk övning

Jag har i texten under denna video ett förslag till dig, så, naturligtvis, läs igenom det om en stund, men jag vill prata om flygplatstestet. Nu är detta något som jag verkligen bara vill dela med dig.

Flygplatsen som en stressmiljö

Flygplatsen är något, eller en plats, jag borde säga, som kan vara mycket stressande. Inte bara måste vi oroa oss för att komma dit i tid, det finns detta element av ”Packade jag det jag behövde? Har jag alla saker jag behöver?” Vi måste hantera säkerhet. Vi måste hantera trånga utrymmen, och jag tycker att det är också intressant att flygresor, flygning, pendling och att flytta oss från punkt A till punkt B via flygplan är ett av de säkraste sätten att resa. Ändå är vi så stressade när vi reser?

Använda lärdomar i vardagliga situationer

Hur skulle det vara, oavsett om du ska på ett flyg, eller kanske tar bussen eller kanske till och med pendlar i din egen bil. Men flygplatsen är central här. Hur skulle det vara att gå genom en flygplats, gå genom incheckning, gå genom säkerhetskontrollen och verkligen tillämpa dessa principer som du har lärt dig under denna kurs; att förbli förankrad till golvet under dig, vara närvarande i din omgivning, stanna i det utrymme du är i och verkligen tillåta dig själv att vara nyfiken på vad du ser?

Reflektion över reaktioner och stress

Jag tycker det är fascinerande att titta på andra människor omkring mig och se hur stressade de blir, för att vara ärlig. Det är en intressant reflektion eftersom du kan se oron, du kan se stressen, och för mig, åtminstone, och jag skulle vilja att du tar efter denna vana, är det verkligen värt att bli så stressad?

Att hantera stress med medvetenhet

Om det tar lite längre tid att ta ut din dator ur din ryggsäck, lägga den i facket så att den kan skannas, så är det så. Vanligtvis har du mycket tid att vänta där ändå, så observera när du kanske börjar bli riktigt stressad och bli riktigt frenetisk, och är det nödvändigt? När det är dags att gå på planet, vänta till allra sist. Jag erkänner att när jag reser, är jag en av de människor som väntar till allra sista stund för att gå på det planet eftersom jag bara … jag gillar inte att behöva sitta på planet när AC:n inte är på och alla dessa saker.

Utforska kapacitet genom erfarenheter

Så jag kallar detta för flygplatsprovet, och det är ett underbart sätt att medföra medvetenhet om nuvarande ögonblick och verkligen testa dig själv för att se, hur bra klarar jag mig med min kapacitet idag, hur reglerad är jag i denna specifika stund, och kan jag stanna i min kropp, förbli kopplad till omgivningen och njuta av vad som pågår, hur galet det än kan låta.

Titrering av kaos – små steg för stora förändringar

Vår kapacitet, igen som jag sa, är verkligen oändlig och det sätt på vilket vi utökar denna kapacitet ännu mer, ännu mer för att kunna vara i dessa mer kaotiska situationer, är att faktiskt vara nedsänkt i dem på ett mycket nyfiket sätt. Så titrera kaoset. Titration är det konceptet med små doser åt gången. Så alla kommer att vara olika när det gäller deras reglering och var deras kapacitet är, så detta kanske är något som du inte tillämpar i en flygplatssituation.

Anpassa tillämpningen av praktiken

Kanske är det något du tillämpar på ett kafé, eller kanske något du tillämpar i mataffären, eller när du går på bio. Kanske om att gå på bio på kvällarna när det är för mycket folk är för överväldigande för dig, gå på en föreställning en eftermiddag, om det är en möjlighet. Sedan utmaningar i små doser. Återigen, små doser, lite som titrering, men hur kan du hitta sätt att ge dig själv små utmaningar, att stimulera systemet lite på ett hälsosamt sätt så att du kan öva på att vara närvarande i din kropp, stanna uppkopplad till dig själv och till omgivningen i situationer som är mindre än ideala.

4. Tips fyra – känna alla känslor

Okej, så övningstips nummer fyra, känna alla känslor. Detta är en sorts kod för, ja, att känna alla känslor, känslorna, sensationerna i alla deras nyanser, hela spektrumet. Tack och lov blir det alltmer accepterat att det inte finns dåliga känslor och bra känslor. Det är bra att denna uppfattning att, du vet, bara känna glada saker och bara märka glada tankar, och all sorg, ilska, avsmak och skam är dålig.

Anledningen till emotionella problem

Jag antar att eftersom du är här och gör detta arbete, så tillhör du gruppen som vet att hela känslornas spektrum finns där av en anledning. Det är däggdjurslikt. Det finns inom djurriket. En av anledningarna till att vi människor har hamnat i trubbel med sjukdomar, kroniska sjukdomar och posttraumatisk stress är för att vi inte släpper dessa sensationers egenskaper. Vi fäller våra känslor. Vi fångar våra känslor. Vi talar inte ut. Och i texten under denna video går jag in på det lite mer. Mycket av det kommer att vara en översyn, men jag tror att det är en viktig översyn att ständigt återvända till.

Enkelheten i emotionellt arbete

Jag tror att en av de saker som är mest framträdande när jag pratar med mina kollegor och många av de personer som hjälper mig att moderera mina Facebook-grupper är att när vi går djupare in i detta arbete, och några av oss har gjort detta arbete i över 20 år, kan vi fortfarande inte tro hur enkelt detta arbete kan vara, enkelheten i detta arbete när vi låter det vara enkelt. Vårt sinne, våra tankar, våra berättelser, vår historia, allt kan stå i vägen för det verkliga faktum att biologin, kroppen, faktiskt vill må bättre. Den vill läka. Den vill inte hålla kvar stressen. Det är energikrävande. Det är tufft för ämnesomsättningen. Det är svårt i matsmältningen. Det är hårt för vårt sinne. Kroppen bryter ner när vi håller kvar känslorna och vi håller kvar känslorna. Jag tror att du börjar förstå detta. Kanske nickar du med huvudet när jag säger detta, men jag vill verkligen förmedla enkelheten i detta arbete och att det kan vara enkelt om vi låter det vara enkelt.

Lärprocessen och dess kapacitet

Nu måste vi självklart lära oss. Och vid det här laget i programmet har du lärt dig mycket. Men det finns mer att lära. Det finns alltid mer att lära eftersom vår kapacitet är oändlig, vilket jag nämnde i en tidigare övningstipsvideo. Vårt lärande kan fortsätta. Så, ABC. Jag vill att du ständigt ska återvända till ABC. Det skulle vara dag ett, att orientera sig till vår kropp, skanna vår kropp, orientera oss till vår omgivning, följa våra impulser, de biologiska impulserna, eller hur? Om vi inte kan lyssna på vad vår kropp behöver och vill ha och svara därefter, slutar den prata med oss. Så, vi vill respektera det. Vi vill bearbeta det vi känner, och låta dessa kvaliteter av mänsklig existens faktiskt göra vad de behöver göra.

Bli din egen medicin

Så, för att avsluta detta övningstips, bli din egen medicin. Var din egen medicin. Mitt hopp är att med den utbildning du har fått, de praktiska tillämpningarna du har lärt dig, upprepningen och genomgången av många av begreppen och min vävning av dem, och sedan självklart att du tar med dig denna information in i ditt liv, övar i situationer som är mindre idealiska, som är lite mer spända, de relationer du har, att den processen av integrering blir medicinen. Detta arbete är inte linjärt. Det är komplext eftersom vi som människor inte är linjära, och vi är mycket komplexa av goda skäl. Okej. Ta hand om dig, och jag lämnar det vid det.