Tre tips för att motverka en deppig vinter

Om ditt nervsystem är överstimulerat redan innan hösten och vintern kommer så kan det hända att det triggar stress, ångest, oro, nedstämdhet och depression när mörkret väl faller. Stämmer det på dig? Här får du tre tips på hur du kan varva ner, hitta balans igen, sova bättre och hitta mer glädje i livet.

Solmeditation

Testa denna meditation några minuter när som helst under dagen:
-Hitta en bekväm position, slut dina ögon. Ta tre djupa andetag.
-Andas sedan in under fyra sekunder och ut i sex sekunder.
-Visulisera en stor varm sol ovanför ditt huvud och föreställ dig hur den skiner in mot dig medan du andas. Låt ljuset skölja över dig. Bada i det.
-Fortsätt visualisera detta medan du andas in fyra sekunder och ut sex sekunder.
-Låt hela din kropp vila när du andas ut, töm den, släpp taget, kontrollen och bara följ med mot underlaget.

Gör detta i minst tre andetag eller fem minuter eller tio eller hur länge du vill.

Lavender och sesam för fötterna

Sesamolja är känt i den Ayurvediska traditionen som avslappnande. Många som arbetar med massage använder därför också sesamolja för sitt bruk som terapeut. Men du kan använda det hemma. Smörj in dina fötter i sesamolja till natten och ge dig själv en extra lugnande effekt till läggdags.  Ett tips är också att värma upp oljan något och ge den några droppar lavendel innan du masserar in den:

-Värm en 0.25 dl sesamolja på låg värme i tre minuter.
-Droppa i tre droppar eterisk olja med lavendel (en doft som visat sig vara lugnande, minska oro och höja kvalitén av sömnen).
– Massera in oljeblandningen sakta och inkännande.

Tips! Sov med sockar. Både för att maximera upptaget men också att det inte kladdar av sig på lakanen.

Tacksamhetsövning varje dag

Vi som bor i Sverige vet vad det betyder att ha lite sol under vinterhalvåret. Lite mysigt tycker jag då tända ljus får ta stor plats i vårt hem. Lite mysigt men det kan också vara högst påfrestande mentalt. Det kan i sin tur sätta sina spår i mentala påfrestningar och nedsatt humör.  

Något jag gör varje morgon är en tacksamhetsövning. Nu mediterar jag på morgonen och gör det i samband med det för enkelhetens skull. Men du kan även göra det helt utan meditationspraktik. Det tar inte lång tid. När du sätter fötterna i golvet första gången när du stiger ut ur sängen. Då! Då gör du det.

“Vilka tre saker är jag tacksam för just nu?” – Fråga dig själv det och svara instinktivt. Du behöver inte tänka – Bara känn!

Sedan gör du ditt allra bästa för att riktigt uppleva den tacksamhet som finns där. Skapa känslan av kärlek, värme, tillit och trygghet inom dig. Tacksamheten finns där, ibland undanskymd, men den finns där, så det är inget du behöver skapa. Om du vill kan du till och med skriva ner dina svar i en liten bok du har nära till hands för att påminna dig om de saker du dag för dag upptäcker att du är tacksam för.

Det fina med denna övning är att det också skapar en större medvetenhet till dig själv och en viktig reflektion över dig själv och det du har i livet. Det behöver inte vara stora saker du är tacksam över. Kanske är de helt självklara och just därför är det så viktigt att inte ta dem för givet. Som dina andetag, känseln i fötterna, att kunna känna doft eller vad det nu kan vara.

Lycka till!

Kram, Therese

Skriv en kommentar