Osäkerhet, oro, och frustration – hur hanterar vi det?

Just nu sitter vi i en märklig och smärtsam situation på många sätt. Det är mycket olustigt. Jag känner mig ambivalent inför situationen. Typ att ena sekunden bryta ihop och tänker att alldeles för många kommer dö, att jag inte kommer kunna hjälpa min familj med försörjning. Att från det stora altet till lilla jaget. I allt det och allt däremellan finns oro. Men det finns också hopp och kraft. När det väl gäller blir jag också på nåt sätt starkare också. För att jag måste och för att jag känner många med samma kapacitet. Jag känner hopp för världen för att den nu kan få ta några djupare andetag. Nu när vi människor är inskickade på våra rum för att tänka över vad vi gjort då vi alla på något sätt bidragit till moder jords andnöd. På nåt sätt ger hon oss samma mynt. Andnöd. Det är allvar och inget skämt. Ibland känns det som att vi inte har en aning om vad som kommer och inte heller hur vi ska kunna möta detta. Vi vet ingenting. Och det är dubbla bud och en föränderlig tid som slänger omkull oss snabbt. 

Jag vet inte. Men det finns såklart saker vi bör och ska göra för att hjälpas åt att mildra framfarten av detta virus. Men det finns något oerhört viktigt att också släppa taget. Inte om det vi kan påverka såklart, men det är långt ifrån allt som påverkas oss. Det vi inte kan påverka behöver vi lära oss att flyta omkring med. 


Hur lär man sig det?


– Man är i nuet. Så ofta man kan!

1. Ge dig själv tid att känna det du känner. Känslor kommer finnas där och det är ok!

2. Koncentrera dig på vad du behöver göra idag och skippa planeringen för långt framöver. Även om det känns ovisst och obehagligt.

3. Gör något som får dig att minska tiden vid telefon, dator och tv.

4. Ge dig själv en paus i självkritiken. Du är ok och behövs! Ibland känns det tungt. Jag vet. Det är också därför jag vill ge dig möjlighet att yoga med mig på tisdagar, torsdagar och söndagar. 

På tisdagar håller jag YIN.
Yin är en seg praktik. Lugnt och härligt och kan stundtals kännas intensiv i kropp och sinne. Positionerna hålls under en längre tid och vi är passiva. Dels för att inte låta musklerna spännas så att vi kan stressa bindväven i kroppen på olika ställen beroende på vad vi arbetar med i positionerna och hur vår fysiska kropp är och vad den varit med om. Så passivitet är ett ledord rent fysiskt eftersom vi inte har möjlighet att stressa bindväven om muskulaturen spänns, men också för sinnet. Vi lär oss att vara med obehag och vi lär oss att ge oss själva utrymme att låta saker och ting kännas och vara och ha sin gång och ta sin tid. Perfekt klass för dig som känner långvarig smärta och stress i kropp.

På torsdagar yogar vi lugnt och dynamiskt
Med mjuka rörelser och i långsamhet med ditt andetag kan du bygga upp stabilitet som hjälper dig hålla kroppens smärtsamma delar och öka rörligheten succesivt. Dör gör allt enligt din egna förmåga och du får alternativ till din kropp. Hör gärna av dig om det är något jag inte tillgodosett som modifikation för just dig så kommer jag hjälpa dig till hur du akn modifiera positionen för dig själv på ett mycket individuellt plan. Vi är alla olika och det ska vi ta hänsyn till. Jag vill inte tvinga in din kropp i en specifik position. Vi är människor. 

Restorative – Återhämtning på riktigt
Här gäller det att inte tulla på sig själv och sitt eget välbefinnande. Du stöttar dig själv kroppsligt och mentalt oavsett hur kroppen känns när du går in i klassen. Vi stimulerar vagusnerven och det parasympatiska nervsystemet till hög grad och får därför en exceptionell medveten vila. Den medvetna vilan ger dig mer kraft och energi än du kan ana. Det stillar sinnet på sikt, får dig sova bättre när det är dags för det och du får uppleva ditt liv på ett annat plan. Ett medvetet sådant. Lär dig släppa taget. Om allt.
Vi ses på mattan eller på en filt! Från mitt hem – till ditt!

Hör av dig om du undrar något, vi finns här för dig!

Varma hälsningar, 
Therese

Skriv en kommentar