10 anledningar till att gå en gravidyogakurs!

Kanske gör du redan yoga och tanker att yoga är yoga, jag kan ta en vanlig klass och modifiera den. Absolut! MEN det är något speciellt och unikt med just gravidyoga. Så pass att du inte kan uppleva samma sak på en vanlig klass med icke-gravida. 

Här kommer därför mina 10 anledningar till att du ska ge dig in i gravidyogavärlden medan du är just gravid.

Tillhörighet
Det är så viktigt att känna tillhörighet. Det är något vi alltid levt med och ÖVERLEVT med. Det är så vi människor fungerar även om vi också såklart behöver stillheten i att vara helt allena. Beatles sa det så bra “I get by with a little help from my friends.” Själva förvandlingen av en kvinna, en mamma, som alltid sker under en graviditet är som inget annat under din livstid. Oavsett om det är ditt första eller femte barn så sker det. Det sker ett dramatiskt skifte i ditt sinne, din Kropp och din själ under dessa ca 40 veckor som gravid. Att gå igenom det med andra I samma situation kan vara betryggande och tillitsfullt. Så på ett sätt är det att vara med sin stam.

Minska obehag och smärta
Det är väldigt vanligt att känna smärta under en graviditet. Det var sällan jag under min egen kände av det berömda ”gravidglowet”! Men med tanke på de stora förändringar som sker i din kropp kan man verkligen förstå att det kan komma en del obehag med det. Lyckligtvis är klasser i gravidyoga utformade för att lindra specifikt de vanligaste ömma. delarna under en graviditet. Vi erbjuder alltid individuella råd och modifikationer som hjälper till att skapa en ber bekväm kropp. 

Skapa en relation till din bebis redan nu
Även om du kommer bära ditt barn i 40 veckor nånting och det känns långt och tillräckligt med tid så kan det vara lätt att veckorna bara rullar på och man knappt lägger någon tid på sitt växande barn i magen. I yogan tittar vi inåt. Vi lämnar det som finns utanför för en stund och skapar en effektiv sammankoppling mellan sinne och kropp. Och i gravidyogan tar det vi lite längre och skapar en sammankoppling till vårt bran.  

Hjälp bäckenet 
Vi har alla hört historier om långa komplicerade förlossningar och historier om barn som snabbt och smidigt ville komma ut i världen. Men det finns en mycket viktig faktor för smidiga förlossningar och det är bebisens position i ditt bäcken. För att hjälpa ditt barn att få så bra möjligheter att positionenra sig behövs utrymme och detta kan vi till viss del påverka genom positioner vi gör på vår gravidyoga. Du lär dig hur du konstruktivt hanterar obehag
Det finns studier som visar at ten regelbunden yogapraktik under graviditeten ökar bekvämligheten under en förlossning och kan också underlätta själva förlossningsskedet. Bland annat för att det ökar toleransen av obehag och tillåtelsen att låta denna stund få vara en del av ditt liv. Den är ok, vilket du lär dig genom att släppa taget. 

Du lär dig hur du bemöter känslor
En graviditet händer lika mycket mellan dina öron som den gör mellan dina ben… Mentala och emotionella verktyg är minst lika viktigt som fysisk förberedelse och verktyg för att fysiskt underlätta födandet. Om den som ska fora gömmer sig för känslorna, försöker skuffa undan dem och skapa något annat än vad som är, få denne problem. Då spelar det ingen roll vilken position som utövas rent fysiskt för att underlätta. På gravidyogan talar vi mycket om hur man bemöter sig själv när tilliten svackar och när självförtroendet svajar. 

Du lär dig kopplingen till andetaget
Att andas medvetet är ett ovärderligt verktyg under en förlossning. Att andas och hur ditt andetag kan påverka din förlossning är centralt i gravidyogan. Här lägger du grunden till en stark medvetenhet till ditt andetag, en grund som stärker och guidar dig in i livet som mamma till ett barn på utsidan av din kropp.  Kunskap 
Jag sammankopplar förlossningsförberedande kunskap med praktik. Jag utgår alltid från den forskning som är etablerad och försöker ge dig perspektiv och information kring din förlossning. Min intention med kunskap är att den gravida kvinnan ska känna sig mer trygg i sig själv. Med vetskapen om hur kroppen fungerar och vad man kan göra för att underlätta födandet. Det har visat sig att kvinnan lättare tar kommandot och upplever sin förlossning då snarare än att man sätter sig I baksätet och önskar att det är över. Det får dig att skapa medvetna och väl grundade val inför och under din förlossning och i livet som förälder.  

Att se att det finns alternativ
Under mina klasser peppar jag till att lyssna djupt inne i hjärteroten på vad DU vill. Inte vad någon annan har lust att göra. Ju mer du har lyssnat på kroppen och sinnet innan förlossningen desto lättare blir det att ta beslut som får dig att må bra och känna dig kraftfull på din förlossning. Beslut som är välgrundade. Det ökar tilliten till att DU KAN ta dina egna beslut och inte bara lägga hela din förlossning i någon annans händer. Du känner din kropp bäst men det gäller att ha tillit att våga lyssna och förankra det man upplever som sin önskan och sitt behov. För du har RÄTT att ta beslut och du behöver inte bara följa efter i rutiner bara för att det är så det alltid har varit. Och om du känner att du får råd så ska du kunna få en förklaring till varför så att du kan ha tillit och godkännande i det. Du lär dig om din bäckenbotten
Detta är en av mina favoriter. Allt för ofta så säger barnmorskorna att man ska köra på med sina knipövningar. Men att bara följa ett sådant råd rakt upp o ner kan faktiskt få betydande konsekvenser. Men behöver mer på fötterna.

Det är viktigt att ha balans i bäckenbotten. Att inte jobba med den för hårt och inte heller för lite. I slutändan vill vi att vår bäckenbotten ska vara precis så töjbar och elastisk som den är i sin natur. Ju mer du känner ditt bäcken desto lättare eftersom du då vet när du spänner och när du slappnar av och när du krystar. Vi ger alla tips kring detta!

Det finns också många kvinnor som behöver jobba med att spänna av sitt bäcken. Att faktisktkunna slappna av i det. Och då får du lära dig att lugna andetag kan hjälpa dig med detta och hur. 

Och jag lär er att vara nyfikna på ert bäcken. För det finns mycket det kan leda till. Bättre hälsa under graviteten, avlastande förlossning och en snabbare läkning. 

Jag hoppas jag har klargjort lite av vad en gravidyogakurs kan ge.  Att även om man har ont i kroppen och känner sig oförmögen till positioner så kommer förberedelsen med gravidyoga vara värdefull. Och att det är såååå mycket mer än positioner! 

Skriv en kommentar