Ogräs är det bästa jag vet!

I morse när min snart fyllda fyraåring gick in i köket kunde hon tyvärr inte äta frukost där meddelade hon – det luktade tydligen såååå illa. Det var mina älskade nässlor som jag plockat under helgen och nu förvällde för att göra soppa på. Min favorit är nässelsoppa. Inte bara favorit av ogräs utan nog en av mina absoluta favoriträtter. 

Nässlor är antiinflammatoriskt
Inom medicinen används nässlan för att motverka tarmsjukdomar, då som te eller som soppa, men också som olika omslag då den verkar inflammationshämmande. Den fungerar även vätskedrivande, är bra mot problem i urinvägarna och verkar renande för blodet för den som har allergier eller läckande tarm. Ganska häftigt va? Något som många har i sin egen trädgård kan vara så oerhört givande. Enkelt va?

Därför har jag nässlor i skåpet och frysen året om

Att kunna använda sig av denna växt året om är underbart! Jag använder det i te speciellt när det är mer hektiskt runt omkring mig och i nervsystemet.  Det fungerar anti-stressande. Torkad nässla kan man också smula över en macka exempelvis. Men framförallt fryser jag och kokar soppa på det mesta.  För att jag älskar det. De är rika på vitamin Aoch C och mineralerna järnkaliummangan och kalcium, så en stor dos av härliga vitaminer och mineraler finns också där. Jag brukar plocka tidigt då nässlorna när de växt till sig, kan ha en större mängd kystoliter, som kan irritera njurarna. Men är jag riktigt desperat på soppan så kör jag på ändå…

Ut o plocka…RECEPT PÅ NÄSSELSOPPA:

4 msk smör
100g nässlor
1 gul lök
4 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 krm chilipeppar
salt, peppar

Topping:

2 dl riven parmesanost
OCH/eller kokt ägg…

Skriv en kommentar