Hur mycket energi lägger du på råd?

Detta är ett uttalande som aldrig helt tilltalat mig förrän jag lärde mig den hårda vägen att jag inte kan förändra människor. Inte ens de du älskar som mest.  Oavsett hur rena dina intentioner är, hur fina dina avsikter är eller hur kvalificerade dina råd är. Så har du inte ens en chans.

När jag först började ändra mina vanor på olika plan så insåg jag hur otroligt viktigt det är för oss människor att känna in och modifiera, ha tillit till att du inte kan påverka och förändra det du kan, för att må bättre. Och jag vill ju hjälpa andra att göra samma sak själva. Jag har tillbringat så mycket energi på att försöka skapa en annan tillvaro för andra. Förstå mig rätt, jag jobbar ju med detta, med förändring i ditt liv, men inte påtvingad. Du tar vad du behöver and leave the rest. När energin och råden och tipsen och trixen går till någon som inte är öppen för dem, inte tror på dem, på dig eller annat, går de till spillo och DIN energi går rakt ner i sopkorgen. Men fatta hur ofta det ändå sker! Vilket slöseri!Sanningen är att när du tittar på det ur perspektivet att ”förändra världen” eller ”förändra” andra människor, har du nästan noll makt eller kontroll. Människor (inklusive jag och du) förändras bara när en eld tänds djupt inne i vårt bröst. Det är inte förrän de vill förändras och skapa förändring från sitt innersta djup som de kommer göra det. Det är då de kommer att göra de nödvändiga förändringarna i livet gällande vad just de behöver för sitt mående. Du kan inte tala om för dem vad de ska göra för att leva sina liv. Vad de ska göra för att de ska må bra. De behöver känna det, så innerligt i hjärteroten. Och då kommer det av sig själv. Vissa når aldrig dit under en livstid. Vissa når dit på olika plan. En del förändras helt. För att de förstått att de måste för att må bra. 

Och vet du, ibland gör vi det bara värre genom att berätta för andra vad de ska göra eftersom det känns så stort och överväldigande, det känns fel bara för att du berättar det eller hur vi kommunicerar det.

Men, när de ser dig själv bryta ner den stora, överväldigande bilden i konkreta steg varje dag – det är det kan klicka. Att leva ditt liv som du väljer att leva det är en inspiration. Att visa andra istället för att berätta för dem är den mest effektiva metoden att skapa förändringar i den här världen eftersom du blir ett levande bevis på att förändring är möjligt. Men det är inget vi behöver tala om, påpeka eller sticka under näsan på någon. 

Din makt att förändra världen är att förändra dig själv. När du respekterar dig själv tillräckligt för att fortsätta att dyka upp om och om igen, för dig själv och dina mål, även om det inte är lätt, ger du andra inspiration och motivation att dyka upp för sig själva och världen de också.

När du utövar och uttrycker din egen tillväxt ger du andra hopp – vilket är en mycket bättre gåva än råd som faller för döva öron. Ditt exempel har kraften att göra stora vågor – i storleken du aldrig trodde var möjligt.

Så – vad och hur och till vilka ska du sluta ge råd? Vilka ska du upphöra att övertyga? Och vad ska du göra för att själv leva efter dem just idag?

/Therese

Skriv en kommentar