Varför röresle i Yin?

Låt mig förklara varför min yin ser lite annorlunda ut mot den du kanske är van. Många av de elever jag möter som testat Yin innan har nämligen erfarenheten att man ska sjunka djupt och vara stilla i olika positioner under Yin. Ibland hör jag också att det är bra med ytterläge. Men jag utför inte yin så – Gör jag fel tror du?

Några skulle nog häva det, men den senaste forskningen visar att fascia som vi ju arbetar med i Yin mår bra av långsam rörelse som gungningar, att vagga, spirala eller pandikulera (jag ska skriva om det mer men inte nu). 

Det finns alltså en mycket god grund varför du borde inkorporera rörelse i din Yin-praktik. Fascia omsluter och fyller allt i din kropp, smått som stort. Det har en funktion att jobba informativt tillsammans med nervsystemet, förmågan att skydda dig när du blivit skadad, att hålla dig upprätt. Att se till att saker och ting flyter på i din kropp. När det stagnerar gör kroppen också ont. Här finns nämligen 80% av alla våra smärtreceptorer. 

Kort om varför det kan va fint att påverka sin fascia

Visste du att viss typ av fascia kan man inte se på dött material. Man kan inte undersöka dess funktion? Sjukt spännande. Om du är mer intresserad av det kan du se denna film som är helt magisk och förklarar fascia med både ord och bild i levande kroppar. 

När vi rör oss så håller vi fascian smidig och rörlig. Det gör att du är mjuk och känner dig formbar. När vi sitter mycket, håller stilla och inte aktiverar kroppen så blir fascian stel kan man säga. Kroppen fattar att här behövs inte rörelsefunktionen och för att spara energi så stagnerar vi här för att stabilisera och inte slösa energi. Det vi inte samtalat om är att genom att göra en handling eller en annan så informerar du kroppen vad du behöver, även om du logiskt sett inte alls behövde just det. Men genom att sitta stilla mycket eller göra samma, monotona rörelse ofta informerar du kroppen att du behöver det ena men inte det andra. Den försöker hjälpa dig och fascian är en stor del i detta. 

Jag jobbar med nervsystemet också… så…

När kroppen gör ont eller är stressad (vilket är samma sak) så kommer du kanske känna hämning inför rörelse. Har jag rätt? Om det är så ska du veta att det inte alls behöver vara kraftfullt eller hårda, snabba rörelser utan att fascian snarare drar nytta av mjuka, lugna rörelser eftersom den förändrar dig segt och inte snabbt ändå. Den påverkas av tryck och mår bra att av bli tryckt eller strykt på men inte så att det gör ont utan fortfarande så att du kan behålla din lugna andning och ditt lugn. Annars triggar den nervsystemet på ett negativt sätt och kroppen får informationen att skydda istället för att släppa och flöda. 

Av samma anledning är detta en grund för det fysiska planet när du yogar med mig på Yin (eller ja alltid i all min yoga) – Att släppa tanken på att komma långt, till ditt max och istället hålla utrymme för rörelsefrihet. Gå max 70% av din fulla kapacitet, häng inte i lederna och stötta kroppen där det behövs. Det gör att kroppen mycket lättare förstår vad du vill och försöker hjälpa dig till det. Skapa trygghet, utmana i trygghet.

Vill du ha flöde i fascian behöver du röra dig mjukt. Du behöver inte göra det hela tiden, du kan hålla stilla till och från. Men det jag vill förmedla är att rörelse, även i Yin, spelar en stor roll. Också för att vi VILL och BEHÖVER behålla vår stretchreflex för att bland annat minska smärta som jag ska tala mer om i ett annat inlägg!

Ibland för jag in andra övningar som vår fascia mår bra av också såklart, så du kan testa dig fram vad som passar dig. Om du vill kan du testa en variant här och annars är det bara att använda vår sökfunktion till att hitta massor av spännande klasser inom olika områden men ändå inom Yin. För nu har jag ju pratat om kroppen och dess fysiska funktion, men Yin har ju också en stor mental funktion. 

Fråga gärna om det är nåt! 

Skriv en kommentar