Lucka 10 – Börja dagen med detta!

Människor har en anmärkningsvärd förmåga att anpassa sig till allt som kommer i deras väg. Den kapaciteten är en stor resurs när vi upplever något negativt. Det är det som gör att vi kan återhämta oss från trauman och komma över motgångar som får det att verka som att livet ”aldrig kommer att bli detsamma.” Anpassningen kan inte få saker att bokstavligen bli desamma, men det kan få oss att känna oss lika bra och lika välmående som innan.

Även om anpassning kan vara en stor resurs när det gäller att övervinna negativa upplevelser, är det en mäktig fiende när det gäller att få fortsatt glädje av positiva händelser. Vi tror att saker och ting kommer att bli annorlunda när vi får det där jobberbjudandet, den där befordran, den lönen, den partnern, det huset, den saken. Och saker och ting upplevs nog annorlunda, men i allmänhet bara för ett tag. Dessa förbättringar i våra liv blir den nya baslinjen som vi anpassar oss till, och vi behöver snart något mer för att ge samma nivå av tillfredsställelse, spänning eller glädje.

Vad ska man göra åt denna formidabla fiende av lycka? Människor anpassar sig inte lika till allt, och därför är det bra att överväga vilken typ av saker som är mer motståndskraftiga mot anpassning.

Vi behöver se vad vi har och vad vi får uppleva.

Jag skulle vilja introducera tacksamhet


Och du har säkert hört det förr, men hold on!

Inte som ”jag borde vara tacksam”, ”jag har det så bra jämfört med, så jag skulle behöva känna tacksamhet”, ”jag ska vara glad att jag lever”

NEJ! det skapar skuld. Och skuld är något som får oss att känna oss dåliga.

Genuin tacksamhet inför vad du är tacksam för i livet. Det kan vara något som är, här och nu. Att du andas eller att du ställer dig upp, eller att du vaknar upp i ett varmt täcke. Men något som visat sig väldigt hållbart för att utöva tacksamhet är att koppla det till upplevelser. Exempelvis:

”Jag är tacksam för att jag får uppleva värmen av en sprakande brasa” eller ”dricka min kaffekopp i lugn och ro”. Det kan se ut som ”jag är tacksam för att jag fått uppleva…” eller ”ska få uppleva…”

Det hjälper oftast inte att ge sig själv skam och skuld för att man inte känner tacksamhet för något. Det betyder att vi behöver komma ifrån tacksamhet som har att göra med detta. Det kan betyda att du inte ska lägga tacksamhet i det som du faktiskt inte upplever tacksamhet i även om andra har det svårare eller inte får uppleva det du gör. Det måste finnas sanning i det. Inte ”ska” eller ”borde”. Du behöver vilja känna tacksamhet.

Och när du börjar med det. Börja varje morgon med att påminna dig om vad du är tacksam över. Utan skuld och skam.

Skriv en kommentar