Din bäckenbotten är viktig!

Ok, vi behöver prata om bäckenbotten. Oh Yes We Do! Om du aldrig hört om det och undrar vad det är jag ska prata om så ska du få en liten kort presentation här. Muskulaturen i bäckenbotten, levator ani och coccygeus är muskler på botten av din kropp som har för avsikt att hålla det vi kallar för bäckenorganen. Det ser annorlunda ut på kvinnor och män. Inte hur själva utformningen ser ut men mäns bäckenbotten håller urinblåsa och mage medan kvinnors bäckenbotten håller urinblåsa, mage och hey – livmoder!

Vad i hela friden är bäckenbotten?

Låt oss prata om just kvinnors bäckenbotten och muskulatur. Om du tittar på bilden nedan kan du se att hur muskulaturen är sammankopplad till pubisbenet och svanskotan (coccyx). Svanskotan ä slutet på vår ryggrad. De tre organen som bäckenbotten bär, urinblåsan, magen och livmodern vilar mot dessa väldigt flexibla muskler och litar på dem fullständigt att de håller ihop nä de ska och stretchar när de ska. När du spänner bäckenbottenmusklerna så ger du support till öppningen för dina organ, dvs, anus, vagina och även livmoder. De liksom spänns åt så att inget kommer ut.  Men de hjälper dig också att tömma när du måste.

Symptom på ett svagt bäcken

En av tre kvinnor lider av problem med bäckenbotten. Det är helt enkelt vanligt. Ett svagt bäcken kan vara ett resultat av graviditet, förlossning, konisk förstoppning, övervikt eller restriktioner gällande hur du rör dig och låter magen röra sig.  Viktökning, sporter med hög påverkan, att man åldras, arbetar för mycket eller hostar regelbundet kan också vara bidragande faktorer.

Du kan ha ett svagt bäcken om du upplever att det är svårt att hålla tätt. Det är väldigt vanligt att uppleva att man ”läcker” när man hoppar, nyser, springer eller hostar. Det kan vara svagt om du inte kan hålla dig tills du . kommer till toaletten, om du har minskad känsel i ditt underliv eller om du upplever att den känns tung. Tampongen kan hamna lite tokigt eller faller ur lite efter att du satt dit den. Ett annat symptom kan varar att du känner dig upplåst där nere eller känslan av att vaginan hänger lite. Men du kan också uppleva framfall. Det känns och det händer när ett av dina organ hamnar på en annan plats än sin normala och trycker ner mot vaginan på grund av försvagade bäckenmuskler.

Varför är det viktigt med träning av din bäckenbotten?

Oavsett om du har fött barn, försöker att få barn eller inte ens vill ha några barn och allt däremellan så är svaret – för att få ett starkt bäcken behöver du träna det. Som all muskelträning, bit för bit, så kommer ditt arbete med att stärka bäckenbotten ge resultat. Bäckenträning. Du kan göra detta helt utan vår/min hjälp. Men det blir lite lättare ju mer kunskap du har och den besitter vi. Tråkigt nog så är det ungefär 30% av alla som tränar sin bäckenmuskulatur som tränar den fel och når inte heller det resultat man vill. Man trycker ner istället för att dra upp, håller andan eller kniper rumpan. Jag ska knåpa ihop en lite serie i bloggen om ämnet så du kan lära dig att hålla tätt mycket lättare.

Nu vet vi att ett starkt bäcken minskar risken för framfall, inkontinens och läckage av avföring eller gas. Och utanför detta har det en sexuell betydelse för både kvinnor och män. De män som stärker bäckenpartiet ökar erektionerna, utlösningen och orgasmerna. Och för kvinnor  ökar orgasmerna, minskar smärta och ökar cirkulationen i underlivet.

Sist men inte minst så stödjer sin bäckenbotten din livmoder om du är kvinna. Vilket betyder att om du bär barn så stödjer din bäckenbotten även ditt/dina barn.  Dit barn medför en extravikt för din bäckenbotten och den behöver jobba mycket hårdare under en graviditet. Att träna ditt bäcken kommer även hjälpa dig under förlossningen och ett tränat bäcken hjälper dig att komma tillbaka efteråt. Allt detta och mycket mer pratar vi om på mina kurser i gravidyoga och profylax som bjuder dig på allt du behöver veta inför förlossningen.

Skriv en kommentar