Vad gör man om utmattningen aldrig går över?

Innan jul fick jag många frågor på just detta. Nu kommer jag bearbeta detta ämne i en rad olika inlägg. Detta behöver en rejäl dos kunskap och förståelse. För att definiera vad jag specifikt pratar om i detta inlägg så är det utmattning och INTE utmattningsdepression eller depression. Men tecken på fatigue eller trötthet, början på utmattning kommer också beröras. Längst ner hittar du också en klass för ändamålet!

Jag pratade på en klass om att man bör dricka mer, mycket mer, vatten och också undvika träning som skapar hög puls, hetsiga utfall och löpning. Någon annan gång har jag nämnt kaffe som en del i dramat. Givetvis är det inte så enkelt som att bara börja bälja vatten och sluta springa med stora steg. Inte heller kommer enbart att sluta med kaffe hjälpa dig. Det ÄR mer komplext men det är en viktig bit i den utmattades resa, bitar man kanske inte relaterar till att de ska ha någon betydelse, men det har det. Och du kommer förstå varför när jag kommer bearbeta några andra större och grundligare vägar du kan gå i resan att återhämta dig.

Hur blir man ”bättre” i utmattning eller med fatigue?

Vi är inte maskiner som vips kan lagas när något är ”trasigt”. Du är inte trasig även om det känns så, du behöver förändra ditt sätt att leva och bemöta världen och det ger resultat olika för alla. Det är också en process som du behöver fortsätta jobba med livet ut. Så fråga dig först dessa tre viktiga frågor för oss själva i den resan. För förväntningarna du har på vad du ska göra kommer spela roll i din uppfattning om det funkar eller inte.

– Vad är dina förväntningar?
– Hur ser perspektivet på tid ut?
– Och vad innebär bättre?

Därefter behöver vi kolla på påståendet ”att man testat allt” som ofta dyker upp. Det är något jag hört i de allra flesta sammanhang och hör alldeles för ofta. Tyvärr låser det oss. Sanningen är att vi testat allt som vi hittills har haft tillgång till och möjligen vetskap om. Vi har testat allt vi åtagit oss. Resten, allt vi inte vet om, inte orkat testa eller inte har tillgång till, har vi faktiskt inte testat. Det behöver vi vara ärliga med. För det skapar möjligheter.

Efter det kan det vara bra att veta vad vi har att göra med om vi inte vet det. Och det ska jag definiera här nedan. Vi börjar med två steg av utmattning för att förstå var vi själva eller våra nära är någonstans i sin utmattning.

STEG 1.
Ett fartfyllt liv kan hålla i sig länge…

(I år, i årtionden…)

Det betyder att dina binjurar och njurar håller i och håller ut och ser till att ditt system hela tiden mer eller mindre laddas med adrenalin och kortisol. Det gör att hjärtat, musklerna, immunsystemet och hjärnan är aktiva så att du kan fortsätta leva (läs överleva) under hög stress och påfrestning.  

Många jag möter som är i detta stadie upplever att de aldrig är sjuka. Eller att de bara blir sjuka när de slappnar av. Det är vanligt, du känner säkert någon. Vad du kanske kommer att inse är att de bränner ljuset i båda ändar. Men är det inte konstigt att de kan köra på så länge?

(Ofta upplevs dessa människor som superhjältar utåt sett. De kan göra allt, finnas för alla, hinna allt. Detta är multitaskande övermänniskor. Något som också belönas högt i vårt samhälle, men det är en annan historia.)

Vanliga tecken på att du är det första stadiet av utmattning:

 • Svårt att sova, kanske inte ens trött.
 • Kanske ofta trött.
 • Matsmältningen förändras och du tömmer tarmen annorlunda.
 • Du har svårt att behålla fokus och tänka klart.
 • Ångest, oro, mycket tankar som hänger kvar, grubbel vilket gör att det är lättare att fortsätta köra på än att stanna och se dem.

Till slut är din Hey-Ho-Go-Go-Go Juice slut

och då finns det inte nåt som ersätter den... (Föreställ dig att det bara fanns sommar, utan regn. Ingen vinter med snö för att ge alla vattndrag sitt vatten. Förr eller senare blir det ganska torrt.

Vid det här laget är dina binjurar och njurar trötta. De har nått sin typ av uttorkning kan man säga. De kan inte jobba längre. Och eftersom deras job är att pumpa och filtrera kroppsvätskor och balansera saker och ting (njurarna) och binjurarna har inte längre kraft att pumpa adrenalin längre för att få din kropp att fungera och överleva. Vid det här laget är det inte heller cortisol som hjälper till och det resulterar i att du faller platt.

Symptom på det kan vara:

 • Du känner dig överväldigad. Kanske känner “jag orkar inte mer”
 • Trötthet, fatigue
 • Smärta och spändhet i musklerna
 • Du är mer irriterad och har svårt att fokusera, du är inte ditt ”vanliga jag”

Och om vi misslyckas att möta roten av varför vi hamnat där, i ovanstående scenario väntar nedanstående.

STEG 2.
Vad definierar utmattning?

 1. En oförmåga att hantera stress
 2. Hjärndimma
 3. Svårt att komma ihåg saker och svårt att koncentrera sig
 4. Extremt trött speciellt morgon och eftermiddag
 5. Bukfett som inte förvinner även om du försöker
 6. Låg sexlust
 7. Ett begär efter sötsaker eller salt
 8. Lågt blodsocker under stress
 9. Yr i huvudet när du reser dig upp
 10. Högt blodtryck eller snabba hjärtslag
 11. Tecken på förtidigt åldrande
 12. Återkommande infektioner och svårläkta sår
 13. IBS eller krånglig mage
 14. Värk eller fibromyalgi
 15. Nedstämdhet även om det inte behöver vara så

När det är såhär taxeras dina binjurar och njurar enormt. Binjurarna sitter på toppen av dina njurar och när de är under press (vilket de är under medveten eller omedveten stress) 24/7 och inte får nån tid att vila så producerar de två stresshormoner adrenalin och cortisol. Och…

Herr och fru njure jobbar också övertid när du gör det!

Eftersom de får stresshormoner från binjurarna 24/7 via blodet så ökar de sin aktivitet genom att göra mer av sitt jobb. Det kan ju låta bra, men mer är inte alltid bra. Så vad gör de, jo de filtrerar blod och andra vätskor.

Det gör att blodtrycket höjs.

Det gör väggarna i blodkärlen tunna. (tänk såna stora forsar som finns som successivt ärjar ner flodbanken…)

Så, detta GO-GO-GO låter aldrig ditt immunsystem komma till sin rätt och låter det inte heller återhämta sig efter ett stressat event. (normalt stängs det ner vid stresspåslag). Olika vävnader minskar dess motståndskraft men de är ganska accepterande men bara till en gräns.

Faktum är att njurarna och bibjurarna är några av de sista organen som lägger ner, men när de är trötta kan du vara rätt säker på att resten av dina organ också är det.  När vi då kommer till utbrändhet. Så har vi kört ut kroppen och dess funktioner.  Vi har ingen energi kvar. Det är då du inte kan trycka på mer, det är då du inte medvetet kan göra mer. Kroppen säger NEJ! Vid det här laget har stress (främst cortisol) skadat kroppen så pass mycket att många av kroppens celler och hjärnan visar upp det. Alla kemikalier och hormoner färdas ju runt i kroppen, de håller sig ju inte bara kring njurarna. Så hjärtat, immunsystemet, matsmältningen, musklerna, hjärnan och fler system blir lidande.

So what to do? (När man känner att man gjort allt)

Först och främst finns det inte en one-size för alla. Inte här. Det finns inte en lösning som passar alla människor som har utmattningssymptom eller utbrändhet. Det är inte heller en enda sak som kommer få dem på fötter igen. Det är av stor vikt att ha flera dicipliner igång för att upplösa utmattningen och då menar jag att vi inte bara behöver jobba med kroppen och sinnet. Utan mer.

Men något jag märkt är att det finns tre nyckelprinciper som jag upplever de allra flesta blir hjälpta av. Och en god ide är att börja med dem för att lägga en god grund. Binjurarna kan återhämta sig och genom att de kan få återhämtning kan resten av kroppen också få det.

Här kommer dessa tre steg:

Vetenskap om biologin om hur din stressrespons fungerar och hur vårt autonoma nervsystem jobbar. Sedermera hur dessa system påverkar vår kropps funktioner, våra fysiska sensationer, vår emotionella hälsa och hjärnan.

Skapa en stark medvetenhet kring dig själv och en stark koppling till din egna kropp från en biologisk grund.

Neurosensoriska övningar för att skapa självmedvetenhet så att du så småning om kan adressera njurar och binjurar mer specifikt.

Dessa tre lägger den goda grunden. Jag kommer i ett annat inlägg tala vidare om var enda ett av stegen, förklara dem och på så sätt kanske du förstår att du inte testat allt och det är en bra sak om du inte mår bra just nu!

En klass för detta?

OM du vill testa medvetenhet och övningar så skulle jag verkligen rekommendera en klass jag gjorde för två söndagar sen.

En bra och lugn början.

Skriv en kommentar