Långvarig smärta är en sjukdom i sig

Läs det igen. 

Konsekvensen blir därför stor när vi behandlar långvarig smärta precis som vi behandlar akut smärta. Forskningen visar att, förutom vissa antidepressiva medel, så funkar inte speciellt många läkemedel mot långvarig smärta. Det är en så kallad passiv behandling och det har visat sig vara betydligt sämre när man tänker på vad som hjälper mot långvarig smärta. Istället har det visat sig att fysisk aktivitet verkligen kan hjälpa dig att uppleva smärtan annorlunda. Det har också visat sig att värna om sin sömn är viktigt och att meditation kan skapa ett otroligt stort skifte i upplevelsen av smärta och påverkan av den. 

Vad är grunden till långvarig smärta?

Långvarig smärta kan ha sin grund i situationer långt tillbaka i tiden. Trauman, stressfaktorer, anknytning, relationer osv. Något jag pratar om hela tiden. Och det är otroligt viktigt att ta sig en titt på sin bakgrund och sina tidigare upplevelser för att hantera sin fortsatta väg med långvarig smärta, minska den osv, kanske med verktyg från mig. Inte för att du ska kunna backa bandet eller hitta en skyldig orsak utan för att du ska förstå att du har skapat mönster inom dig som behöver brytas.

Om jag ska flika in lite andra väsentliga delar i att hantera långvarig smärta på så kommer de här nedan: 

1. Sluta leta efter det som gjorde att smärtan bröt ut
Det är faktiskt inte problemet längre. När du upplever långvarig smärta spelar det ingen roll om det var den där gången då du swingade en golfklubba eller om det var när du påtade i trädgården eller om det var en olycka som utlöste det. Vet du varför? Jo. För nu sitter problemet i din hjärna i form av att ditt smärtsystem och de kopplingar som ska ske i detta system har slagit bakut. Släpp därför tanken på att det är något fel på din kropp, du har ett systemfel i hjärnan och det är det vi behöver reda ut. 

2.  Inget kommer att gå sönder
När det gör ont, gör det ju ont och vår hjärnas och nervsystems signal till kroppen är att snatta, vara stilla, att vi är skadade. Vi vill ju också gärna dra oss undan och vila precis som andra däggdjur när de är sårade eller skadade. Men när du upplever långvarig smärta så har skadan förmodligen läkt för länge sedan och det som kvarstår är en upphakning som en repad skiva som hackar. Det sitter i hjärnan, men är inte psykologisk, vill jag betona. Och det är jobbigt, men det är inte farligt. Och när du börjar våga röra på dig trots smärta så kommer ditt egna system av belöning igång och det kommer du tacka dig själv för! 

3. Bryt den onda cirkeln
När vi upplever långvarig smärta så kan det kännas som att man hamnar i en ond cirkel. Man slutar med träning, hobbys, slutar träffa vänner, vänjer sig vid sjukskrivningar, slutar helt att drömma och tänka framåt. Det är oerhört viktigt att upprätthålla aktiviteten av det du gillar eftersom om du bryter med allt som du gillar lätt kan göra att du hamnar i en depression. Smärta är rörligt och om du blir medveten om det och känner hur smärtan kan yttra sig på ofantligt olika sätt så kommer du också känna och se att den inte är konstant. Det gör att du kan fortsätta med det du tycker om och inte känna att du blir berövad på ditt liv. 

4. Vad kan du göra för att uppleva smärta annorlunda
Här kommer en biggie. Jag brukar ofta prata om att du ska känna in dina gränser och inte gå över dem och inte heller akta dig. Det är otroligt viktigt. Och ibland är det också viktigt att kunna känna att du väljer att gå över dina gränser i stunden. Du gör då ett aktivt val för att utsätta dig för något som kanske gör ont eller som känns hotfullt för att få belöning av det i långa loppet. Och du behöver testa dig fram eftersom det tar tid att avgöra vad som är att utsätta sig för något som leder dig framåt kontra vad som får dig att bli sängliggandes. Det tar tid och räkna med bakslag innan du känner dig själv. Du lär dig med tiden att det du utsatte kroppen för inte är någon fara. 

5. Du behöver vila
Så mycket som vi är igång under ett dygn är inte riktigt hälsosamt. Nu drar jag alla över en kam, jag vet. Men vi är sjukt aktiva och produktiva och vi jobbar, sitter med telefoner, datorer, gör våra aktiviteter och ska hinna med alla hushållssysslor. Det rymmer mycket i ett liv och dygnets alla timmar är för få. Eller är dom det? Jag skulle säga att de är helt perfekta men att vi behöver vrida lite på sättet vi ser på vad vi måste göra. Om du har långvarig smärta har du hela tiden fullt upp med att filtrera smärtsignaler och så ska du hantera allt i livet på det. Det är inte konstigt att du blir trött, orkeslös eller upplever fatigue. Många tror dessutom att det är ren avkoppling att ligga framför TV:n eller scrolla på mobilen. Skippa det. Detta leder till ytterligare aktivitet i din hjärna och intryck som du behöver jobba för att solla bland. Vila på riktigt.

6. Rusta för bakslag
När du upplever att det blir sådär som du inte vill, när du känner kroppen mer än vanligt, då brukar islkan, frustrationen, rädslan och besvikelsen göra sig hörda. Då spär vi omedvetet på hela processen vilket gör att vi upplever smärtan starkare och mer. När vi kan luta oss tillbaka och omsorgsfullt möta oss själva med en fråga: Vad behöver jag just nu? – Så förändras din situation mycket. Som om du är någon som du tycker sjukt mycket om, som du älskar innerligt och vill hjälpa, om du beter dig så gentemot dig själv i dessa stunder då sker magi, fast att det inte är en gnutta magi i det hela. 

7. Du är inte ensam
Många av oss tror i stunder där vi drar oss undan och tillbaka på vår kammare under täcket att det bara är vi i hela världen som har det såhär. Men så är det inte. Om och om igen visar det sig att mänskliga situationer är just mänskliga och jag kallar långvarig smärta det också. Det är vanligt även om det inte är normalt. Tänk bara att två miljoner svenskar känner långvarig smärta. What?! Vi får agera som ett team tillsammans! Stötta varandra!

8. Se till helheten
Allt påverkar allt oavsett vad forskningen har hunnit komma fram till idag 2021. Det betyder att du behöver hitta din balans i ditt liv. Du behöver se vad som funkar för dig och vad som får dig att må bra. Du behöver efterforska kring din kost och vad du kan och inte kan äta, vad som får din kropp att påverkas och inte. Skapa en god tarmflora. Du behöver se vilken träning och vilka aktiviteter som gynnar dig i det långa loppet och inte bara i stunden. Vänta inte på snabba resultat, se det som en process som du bär ansvar för. Det kan också vara skönt att efterforska lite kring alla de saker du kan påverka i livet. Vad påverkar dig? Om du har rullgardinerna nere hela dagen och ligger i sängen med mysbyxorna på kan det ge ett utfall medan om du drar upp dem, tar en kopp te och tar på dig något du känner dig pigg i får du ett utfall. Här kan du experimentera livet ut! Öva meditation och andra saker som ger dig mental träning. Hjärnan funkar som en muskel och det är tungt i början. Precis som på gymmet. Fundera på vad du är tacksam över och reflektera över dagen som gått. Samt. Ta hand om din sömn. 

Hoppas att du känner dig manad!

Skriv en kommentar