Bli av med smärta på riktigt

Jag nämner ofta att jag inte har så mycket för ergonomi. Att vi hela tiden ska anamma ett eller ett annat sätt för att få bättre hållning, mindre ont och så vidare. Jag nämner då ofta att jag tycker vi ska ha ett dynamiskt förhållningssätt till ergonomi. Det vill säga att inte välja en position och alltid köra på den för att någon sagt att det är ergonomiskt. Jag tycker vi ska satsa på att göra lite olika och inte fastna. Alltså byta positioner ofta och mycket under en dag. Ibland sitter jag på golvet och jobbar, ibland står jag och ibland sitter jag på stol, ibland på tårna och ibland i skräddarsits, ibland på huk.

Jag har fått frågor om jag inte tycker att hållning är viktigt. Och jo, det tycker jag. För att vi ska må bra behöver vi ha en god hållning. Och vid smärta och långvarig stress förändras faktiskt vår hållning, ofta dramatiskt och därför kan det vara en god sak att bemöta. Så i veckans blogg ska vi titta på hur vi kan förbättra hållningen. Hur du med enkla medel kan jobba med mig för att minska muskelspänning och förslappning.

Om vi ska börja med grundorsaken

Under många år har vi uppmuntrats att sträcka ut muskelspänningar. Vi har uppmuntrats att använda hårda foam rollers för att rulla på spända muskler eller stretcha ut våra bröstmuskler för att förbättra hållningen. Inte undra på att en hel del människor med överrörlighet blir skrämda för yoga exempelvis som illustrerats som en stretchande praktik.

Faktum är att om du vill lösa något långsiktigt, överrörlig, eller stel som en pinne, ha detta i huvudet: Vad är grundorsaken till mitt problem?

De flesta lösningar är plåster på såren och ofta blir dessa lösningar begränsande.

Som tur är förstår vi nu bättre och vet mycket mer om människokroppen så att vi kan ge andra råd. Därmed behöver vi komma bort ifrån de daterade råden om att sträcka ut muskler för att minska muskelspänningar. Ingen mängd stretching och viljestyrka kan övervinna kommandon om muskelspänning hjärnan signalerar. Vad vi kan göra är dock att lära om vår hjärna när det kommer till kommunikation med musklerna.

Som du förstår så har yttre faktorer som stress, arbetsmiljö, sjukdom eller repetitiva handlingar en tendens att förändra hur hjärnan och musklerna kommunicerar. Hjärnan kommer att anpassa sig till en ny nivå av ”normal” när du upprepar en åtgärd, rörelse eller när en stressreaktion blir konstant i vår kropp. Detta ökar muskelspänningen hela tiden.

Denna hållning här ovan skapar problem från fötterna till huvudet och tvärt om. Viktfördelningen genom hans fötter kommer att förändras, han kan känna mer av sin kroppsvikt genom insidan eller på fötterna. Föreställ dig hur förändringen i viktfördelningen genom hans fötter förändrar trycket genom hans anklar, knän, höfter och nedre rygg. Om han inte längre belastar vikten jämnt, blir hans muskler och leder lidande. Låt oss se överkroppen, magen och lägga märke till hur musklerna på framsidan har förkortats. När detta händer dras hans svanskotan och revbenen närmare varandra. Det får hans svansben att sticka upp och under medan hans bröstkorg dras ner. Att stanna kvar i denna posturala stressreaktion skapar problem med nedre delen av ryggen men det ger också ytlig andning, matsmältnings- och/eller reproduktionsproblem, obehag i höftböjaren, nacke- och axelvärk, bara för att bara nämna några exempel.

När vi fortsätter att lägga märke till hur andra delar av kroppen påverkas, lägg märke till hur personens huvud lutar framåt när hans revben trycks ned och han drar sina axlar framåt. För att titta upp och se vart han är på väg måste den här personen luta upp huvudet, fixera ögonmusklerna till en ny nivå av spänning och skjuta upp hakan för att gå framåt. Upprepade rörelser i denna hållning skapar muskel- och ledvärk.

Och det gör det tills vi förändrar hur hjärnan kommunicerar med musklerna undermedvetet med medveten rörelse och återuppbyggnad av hållningen. Tills vi gör detta kommer vi att fortsätta känna smärta och ha begränsad rörlighet, vilket kommer att påverka vår fysiska, emotionella och mentala hälsa. Det påverkar vår livskvalitet.

När jag lär mina elever medvetna somatiska rörelser kan de träna om sin hjärna till muskelkommunikation på ett effektivt sätt, utan att sträcka, rycka, dra eller medicinera musklerna. När de ändrar vad som kommuniceras till musklerna från hjärnan sker omedelbara förändringar.

Vill du lära dig mer i detalj hur du kan minska smärta, förbättra hållningen, öka rörligheten, utveckla mindfulness? Kanske återvända till eller fortsätta att utöva de aktiviteter du älskar att göra? Då tycker jag att du ska kolla in allt det material som ligger uppe i vårt arkiv, perfekt för stress- och smärthantering!

Skriv en kommentar