Skapa en stark självmedvetenhet från en biologisk nivå

You can’t do what you want, unless you know what you do…

Läs det igen. Sakta. Det är nämligen något de allra flesta av oss struntar i när det kommer till hälsa. Vi bara gör, följer och ifrågasätter inte, funderar inte, reflekterar inte. Här kommer jag gå igenom lite av vad du behöver göra om du lider av fatigue och/eller utmattning, men jag skulle också våga mig på att säga att detta är A och O i all smärthantering. Jag bjuder också på en video som ger tre verktyg att jobba med i videon längst ner.

Intentionsbaserad rörelse är ett sätt att kultivera medvetenhet kring dig och din kropp och ditt sinne. Det är ett sätt att tala med ditt nervsystem. Och det ger direkta responser) Det påverkar vårt rörelsemönster direkt. b) och det påverkar indirekt de djupare delarna av din hjärna och funktionen av ditt autonoma nervsystem.

Det finns en fantastisk man som heter Dr. Gabor Maté som är en ledande auktoritet inom stress och vad det kan kosta oss. Han skriver i sin bok When The Body Says No:

“Awareness also means learning what the signs of stress are in our own bodies, how our bodies telegraph us when our minds have missed the cues. In both animal and human studies, it has been observed that the physiological response is a more accurate gauge of the organism’s real experience than either conscious awareness or observed behaviour.”

Det betyder att efter att vi fått mer kunskap om hur vi fungerar behöver vi skapa en medvetenhet kring oss själva och förkroppsliga vår kunskap på en biologisk nivå. För att våra interna fysiska responser är en bättre indikation på hur stressade vi är, MER än att se efter hur det känns eller hur vi ser ut på utsidan.

Vi eftersträvar att vara en maskin

Tänk på det. Har du någonsin hört nån som blivit diagnostiserad enbart på hur de ser ut? De allra flesta med en diagnos av något slag ser helt friska ut eller till och med superhälsosamma ut. Gabor Maté har skrivit i sin bok When The Body Says No, The Cost of Hidden Stress, att när vi kollat på deras historia och hur de hanterar stress, speciellt deras emotioner så är de mästare på att trycka undan dem, göra trots dem eller förtrycka dem helt. De är experter på frasen: ”Allt är bra”.

De kan till och med ses som lite övermänskliga. (Tyvärr ett personlighetsdrag som vi uppmuntrar i vår kultur)

Faktum är att de kan se helt fantastiskt friska ut, men deras fysiologi, det är där de kämpar. Och allt för ofta är de inte ens medvetna om hur mycket de håller inne med för att det har varit en norm så länge. Ganska ofta har de lärt sig att dölja eller bita ihop inför samhället och familj. Och eftersom forskningen mer och mer visar att vi är produkter av vår miljö och inte bara våra gener så kan vi bryta det.

En annan vanlig orsak till varför människor inte uttrycker sig själva, inte känner något eller uttrycker sina känslor är för att de som mycket unga faktiskt fick insikten att det inte var tryggt att göra det. Så genom barndomen skapas ett beteende som senare blir ett mönster som sedermera blir normen. Allt du vet.

För dessa människor. Alltså jag menar de allra flesta av oss… är det som att det som är normalt faktiskt belastar kroppen till max och det lämnar dem oerhört ohälsosamma förr eller senare.

Hur kan vi bli bättre lyssnare på oss själva?

Hur kan vi, om vi inte ens känner att stressen rusar i kroppen, veta när vi faktiskt ska rycka in?

Här kommer några tips:

  • Börja bli mer medveten om din miljö.
  • Börja se och fokusera på din kropp och dess sensationer oavsett hur små de är.
  • Börja med att följa dina impulser. Enkla impulser som att gå på toa när kroppen signalerar det, när du är törstig – drick, gasig -prutta, trött-gäspa, vila, gör vad du behöver.

Det kan ju låta simpelt, men faktum är hur ofta vi inte lyssnar på sådana signaler. Vi lär oss tidigt att köra över dem. Det ger oss en början i att nysta upp all den där hårt packade stressen.

Vår norm är att vara i huvet mestadels under våra dagar och genom att vi följer det och lär oss det kommer vi längre ifrån kroppen och dess signaler. Om du gör dessa tre steg under en längre tid kommer du kommer se hur viktigt det är för dig.

Vikten av medvetenhet

Signaler som spända axlar, käkar och magmuskler kan vara helt omedvetna grejer när man sitter framför en dator hela dagarna. Man bara lägger märke till effekten det ger. Smärta i längden. Signaler om uttorkning och törst finns inte på kartan. Och sen är det jobbets fel. När det i själva verket faktiskt handlar om deras oförmåga att vara medvetna som har lett till den nivå av stress och spändhet i kroppen dagarna långa.

Jag lär mina elever att orientera sin miljö vilket innebär att frekvent stanna upp på ett speciellt sätt under sina dagar. Och inte sällan rapporterar de en mer avslappnad kropp. Till exempel brukar nästan alltid sömnen bli bättre eftersom de under hela dagen arbetat med medvetenhet och släckt ut olika stressreaktioner i kroppen istället för att konstant eller långvarigt låta dem stå på. Vilket betyder att nivåerna av adrenalin och kortisol har en chans att gå tillbaka och så att de inte är fullt tryck hela tiden.  

Något annat som ofta händer när man tar sig tid att faktiskt vara medveten under dagen är att man får en vilja att få mer meningsfulla relationer. Med dig själv eller med familjen och vänner. Det gör att man tar sig för saker som faktiskt när oss och skapar ett värde för oss istället för att vi slentrian sätter oss framför tv:n eller datorn eller telefonen. Det gör att vi orkar engagera oss i oss själva och andra.

När vi lär oss hur våra biologiska signaler fungerar och allra mest förkroppsliga dem så kan vi bli mer lyhörda på hur våra stressresponser fungerar och hur de aktiveras vid stress och hur vi kan hjälpa oss själva tillbaka. Göra stressen till vår medicin på nåt sätt. För den måste få finnas – men kortvarigt.

Känn vad du känner på riktigt

När vi är med medvetna om vår omvärld och hur vi kan stanna i vårt medvetna stadie via vår biologi så ökar vi chanserna att faktiskt lägga märke till kroppens signaler, hur kroppen känns, vilka sensationer känner jag, vilka känslor. Det finns INGEN one size fits all när det gäller mindfullness och medvetenhet då en del upplever att de känner för mycket medan andra inte känner något alls.

Men eftersom vi är just individer som är olika har jag sett att vi kan lära oss om vår biologi av stressrespons och sedan förvalta och öva på en självmedvetenhet och ett förkroppsligande från ett biologiskt perspektiv. Det är ofta ganska tryggt att luta sig mot i dessa sammanhang. Och då börjar vi dra i trådarna som till slut kan lösa upp trasslet med en utmattning.

Resultatet:

När vi får vår biologiska medvetenhet tillbaka i kroppen missar vi inte de mycket viktiga signalerna som kroppen ger oss. Och kanske tänker du att din kropp inte ger dig några signaler för du bara är sån, men NEJ, du är en sån som normalt SKA känna signaler som kroppen avger. Likväl som att du normalt sett SKA kunna känna hela spektrat av känslor. Och gör du inte det så läggs en extra stress på kroppen.

Genom att göra detta kommer vi ett steg närmare läkning.

Klassen här nedan ger dig tre verktyg för att komma närmare dig själv i alla möjliga stunder. Ta den här klassen eller tipsa om den till nån du vet behöver den!

Skriv en kommentar

Kommentarer