Använd kroppen och sinnet för att bygga medvetenhet!

Kroppens har en förmåga att förändras, läka, växa och lära om.

Och med kroppen menar jag allt som finns i din kropp och som ryms inom dig. Vi pratar inte bara vävnad eller rörelsemönster, utan hur en person och dess nervsystem uppfattar stimuli och stress.

När vi har lärt oss mer ohälsosamma, riskfyllda och farliga stressdrivande beteenden är det ganska vanligt att man reagerar med att känna sig hotad när vi ställs inför mer konstruktiva alternativ.  

Ett exempel om en lagad cykel

År efter år cyklar du till jobbet på en riktig skrotcykel. Den är livsfarlig. Det är som om hjulen inte riktigt funkar, du wobblar lite hit och dit och styret drar snett. Men även om den är farlig har du vant dig vid din cykel och är ok ej med den. Du vet vad du har att förvänta dig och du vet var du behöver ”fylla i luckorna” för cykelns problem. Du kanske till och med är lite fäst vid den.

En dag bestämmer du dig för att fixa din cykel. En kompis du känner är duktig på cyklar. Hon byter däck och rättar till styret. Nu är den inte längre en trafikfara. Du sätter dig på cykeln och tar en provtur. Då slår ditt system helt plötsligt på och säger: “Vänta, det här är känns inte bekant, vad jag vet om att cykla?”. Och så hoppar du av cykeln. Din fysiologi skapar panik för att det är något nytt och obekant. Även om du fattar att det är tryggare, säkrare och bättre för dig.

Vad vi upplever är sällan logiskt

Såhär funkar det även med gamla mönster. Du kanske vill bryta en dålig vana och göra saker på ett annat sätt. Tyvärr kommer din kropp uppfatta det som ett hot.  Det är därför det är så viktigt med kunskap kring hur vi funkar i dessa sammanhang. Vi måste lära oss vad vilka varningstecken vi behöver hålla utkik efter och vad vi behöver bli medvetna om. Vi behöver ta tiden för att faktiskt förstå vad det är som sker för att kunna agera när ett bättre alternativ presenteras. Annars är risken stor att vi kraschar vår cykel med förhoppningen att den ska bli lika felande som den var förut.

Låt mig presentera kropp-sinne-miljö-kopplingen

Steg för steg kan du hjälpa dig själv genom att lära dig koppla ihop kropp, sinne och miljö på ett mer konstruktivt sätt. För att klara av det krävs medvetenhet (och inte bara det, utan en form av multitaskande medvetenhet). Det du behöver lära dig är uppfatta den mänskliga upplevelsen inom dig samtidigt som du lägger ditt fokus på dina kroppsdelar och den koppling, relationen och perceptionen de har till omvärlden.

Det kräver praktisk övning, men det ger dig en förmåga att kunna ta din medvetenhet och ditt mående till nästa nivå. Det är en livslång process, men du mår bättre under tiden. Att praktisera är helt essentiellt och är det som kommer få dig att bli medveten om att vara mer i stunden och välja väg när din stress skjuter i höjden.


Lycka till och testa gärna en klass, exempelvis denna!

Det här är del 3 av 4 artiklar. Tidigare avsnitt hittar du här:
Del 1. Skaffa kunskap om din biologiska stressrespons och ditt autonoma nervsystem
Del 2: Skapa en stark självmedvetenhet från en biologisk nivå

Skriv en kommentar