Lucka 18 – Vikten av närvaro

Att vara närvarande är en av vår tids största utmaningar. Det är mycket som händer, många bollar i luften, massor som kräver vår uppmärksamhet. Vi väljer till stor del kring detta. Sociala medier som detta är ju ett sånt där information splashar över oss i ultrarapid. Saker som ger oss rätt mycket känslor men lite närvaro.

Och jag själv kan känna mig irriterad när det händer mycket kring mig som ska ta min uppmärksamhet. Hur känner du?

Jag vill kunna fokusera, se, lyssna, ta in.

Det förflutna fyller oss med ånger.

Oavsett vad vi gör kan vi inte förändra det förflutna, men vem har inte legat vaken på natten och tänkt tillbaka på den där pinsamma saken de gjorde i mellanstadiet minst en gång? Eller det där du sa eller maler om det som hänt dig om och om igen? Men finns det någon mening med att oroa sig för detta, annat än att göra oss olyckliga?

Framtiden fyller oss med oro.

Även om vi inte har någon effekt på det förflutna, så kan och påverkar våra beslut framtiden. Till skillnad från det förflutna, som vi känner mycket väl, är framtiden helt okänd. Så vi förbereder oss för allt men egentligen gör vi ingenting. För vi vet ingenting om vad som egentligen kommer ske.

Nuet är den enda gången vi har kontroll.

Om vi ​​vill att våra liv ska förändras måste dessa förändringar ske i nuet. Att titta för långt bakåt eller framåt håller oss distraherade men hjälper oss inte. Vi finns nämligen inte i det förflutna eller i framtiden. Vi är här, nu. Och därför bör vi hålla fokus här!

Vi ska naturligtvis inte leva i nuet helt utan sammanhang. Snarare bör det förflutna och framtiden fungera som verktyg för att hjälpa oss att fatta beslut, snarare än att vara drivkraften bakom dem.

Ta bergsklättring till exempel. Om vi ​​tog en helikopter till toppen av ett berg skulle det inte kännas alls lika tillfredsställande som om vi hade klättrat upp på berget själv. I det här fallet behöver vi tidigare händelser av att fysiskt göra klättringen för att göra det meningsfullt att nå toppen i nuet.

Att istället planlöst vandra runt vid foten av berget för alltid skulle inte heller vara tillfredsställande! Om planen är att nå toppen i framtiden så kan det också vara det som inspirerar och guidar oss framåt. Det förflutna ger nuet mening och framtiden ger det en riktning.

Hur blir jag närvarande?

Närvaro, eller att leva i nuet, kan manifestera sig på många sätt och det finns många förslag på vägar att skapa mer närvaro i livet:

Sakta ner

Vårt moderna samhälle har vant sig vid omedelbar tillfredsställelse och att få det vi vill ha precis när vi vill ha det. Livet fungerar dock inte alltid på det sättet, vilket kan göra oss frustrerade eller stressade. Att lära sig att sakta ner i våra snabba liv hjälper till att träna upp vårt tålamod när vi verkligen behöver det. Öva på att känna dig uttråkad. Sitta kvar och lyssna även om du tycker det är tråkigt. Var stilla när det känns obehagligt.

Undvik multitasking

Oavsett om vi vill erkänna det eller inte är människor inte särskilt bra på multitasking. Vi känner oss mer produktiva när vi har flera projekt på gång samtidigt, men ärligt talat är vår produktivitet bättre när vi tar itu med en sak i taget. Gör det. Känn obehaget av att inte göra massor, för det kommer komma om du är van att göra mycket på samma gång och ”bevisa din produktivitet”. Känn det, lär dig göra tvärt om, alltså en sak i taget.

Tillbringa tid i naturen

Att gå ut i världen och interagera med naturen är en vetenskapligt underbyggd humörhöjare. Det tvingar oss att sakta ner och helt enkelt uppskatta världen för vad den är. Japanerna har till och med ett ord för det: shinrin-yoku eller ”skogsbad”. Jag tror också att vi är mer sammankopplade med naturen än vi tror. Vi är en del av den, den en del av oss och därför får vi energi här.

Meditera

Meditation är utformat för att hjälpa människor att fokusera på nuet och en daglig meditationsövning kan hjälpa oss att injicera lugn i vår vardag. Att föra vårt fokus från våra tankar till den naturliga rytmen i vår andning ger oss grund och stabilitet. Det hjälper oss att känna våra kroppar, tankar och känslor på ett säkert, tryggt och objektivt sätt.

Skriv en kommentar