Jag hatar att vara den som kommer med dåliga nyheter…

Men någon gång i ditt liv kommer du att drabbas av stress och ångest. Ibland kan händelser vara mycket svåra och stressen kan pågå under lång tid.

I dagens blogg kommer vi att titta på hur stress kan påverka din neurofysiologi och hur Yogiriet kan hjälpa dig.

Effekterna av stress

Inte sällan ser jag effekterna av stress i människors liv. Ofta genom samtal med mina elever, men självklart också under mina klasser. Stress kan ha stor inverkan på vårt sätt att tolka vår omgivning. Anledningen till detta är att kronisk stress skapar hormoner som på lång sikt kan vara skadliga för dig.  

Det blir riktigt läskigt när mycket stresshormoner tar sig in i ditt centrala nervsystem.

Vissa hormoner har till och med en förkärlek för att söka upp celler i hippocampus.

Varför det är läskigt ska jag snart berätta, men först tar vi oss en titt på vad vi ska med hippocampus till.

Vad gör hippocampus?

Hippocampus har många funktioner. Bland annat gör den det möjligt för din hjärna att förvandla korttidsminnen till långtidsminnen. Det är avgörande för att du ska kunna behålla en känsla av tid och plats. Vilket hjälper dig att bilda en sammanhängande självkänsla.

Man kan säga att hippocampus väljer vad du ska komma ihåg eller inte. Även traumatiska upplevelser valideras här. Förenklat påverkar stressen som upplevs om minnet är viktigt eller inte (om minnet är riktigt traumatiskt kan det dock förträngas för att du ska kunna överleva).

Så, tillbaka till det läskiga med stresshormonerna.

Svarta hål i minnet

Under tider av svår stress upptäcker människor ofta att det finns svarta hål i deras minne.

Känner du igen dig?

Du har i så fall drabbats av dina stresshormoner. När dessa riktar sig mot celler i hippocampus drabbas du av minnesförlust eftersom hippocampus valt att inte lagra minnet.

Det spelar ingen större roll om det är en allvarlig händelse som stressar eller inte. Hormonerna sätter stopp för produktionen av nya hippocampusceller i vilket fall som helst. Nybildandet av celler drar onödig energi.

Kroppen vill hellre att du lägger ned all din kraft på att hantera det som stressar den. Det måste nödvändigtvis inte vara något livsfarligt som inträffat, vilket ofta inte är fallet när vi känner långvarig stress. Kroppen tror att du måste överleva något. Genom att inte minnas skyddar kroppen dig.

Nu har du med andra ord ett problem. Du minns inte att du har haft traumatiska upplevelser (än mindre har du bearbetat dem). Men din kropp minns.

Och det är därför kronisk stress kan leda till depression. Ej bearbetade kroppsminnen påverkar tankeprocesser negativt (såsom minne, språk, resonemang, emotionell intelligens med mera).  

Att ta itu med hjärnan och kroppen är absolut nödvändigt för att skapa förbättrad hälsa och välbefinnande.

Så minskar Yogiriet din stress och smärta

Under mina yogaklasser arbetar jag mycket med att pandikulera. Det vill säga att jag låter dig går in och ut ur dina positioner för att minska på din spänning. Även i dina känslor.

I denna rörelse kommer lagrade trauman och undertryckta känslor att frigöras. Din hippocampus kommer med tiden att få mer energi. Du kommer att släpp ut känslor och responser som du inte längre behöver förtränga för att skydda dig. I kommer du att minnas.

Som lärare uppmanar jag dig att skapa utrymme för det som du känner. Det är nämligen en form av känslomässig pandikulation. Du pendlar mellan det obehagliga och det behagliga.

Du kommer att bli uppmuntrad till att fråga dig själv: ”märker jag något när du rör ___?”eller ”kan jag___?”. Dessa frågor kommer sakta att väva om relationen till dig själv. Dina långvariga övertygelser utmanas och du kommer att möta kroppen och sinnet med mer värme än tidigare.

När du uppmuntras att ändra språket i huvudet och börja ta kontroll över din hälsa och välbefinnande kommer dina stressnivåer att minska. I stället ökar tillväxten av hippocampusceller igen. Yippie!

Vill du lära mer om hur stress påverkar smärta i din kropp?

Den 20:e oktober börjar min kurs i smärthantering. Den kommer att lära dig medkänsla och självomsorg. Så att du kan få mer energi att ta hand om dig själv och de som står dig nära.

Du kan läsa mer om kursen här

Kram

Therese Lögdahl

Skriv en kommentar