Skaffa kunskap om din biologiska stressrespons och ditt autonoma nervsystem

Varför? Jo, för dessa system influerar dina kroppsliga funktioner, fysiska sensationer, emotionell hälsa och dina högre hjärncentran.

Här pratar jag om vikten för den utmattade att veta saker om sitt autonoma nervsystem. Alltså det system som styr saker vi inte behöver tänka på att vi gör, typ immunförsvaret, hjärtfrekvensen, matsmältningen och utsöndringen av binjurekemikalier när vi är under stress, press eller hot. Många vet en del, andra mindre men de allra flesta vet inte hur det verkligen fungerar. Du får också en klass som gör det lättare att komma in i vila, skapa medvetenhet och sova bättre.

En del tycker, till skillnad från mig, att det inte är viktigt att ge människor full insyn, full vetskap, om hur alla dina system fungerar och mer specifikt då dina nervsystem. Många anser att det är viktigast att få resultat och att folk inte bryr sig om hur det funkar bara att det funkar, ändå. Och visst, det kan säkert vara så, men jag tror att om vi ska skapa en sund, långsiktig relation till oss själva, bryta mönster behöver vi ha kunskap om oss själva.

Mitt arbete går ut på trial and error eftersom allt inte funkar för alla.

Du behöver testa dig fram, du behöver skapa en medvetenhet och sedan successivt och medvetet skapa nya vägar i livet på det sätt som passar dig. Då kan det vara bra att veta att din kropp kommer triggas av vissa saker och att det påverkar din kropp och dina emotioner och på vilket sätt. Det kan vara bra att veta att vissa saker, som vi oftast tar till, inte är långsiktigt hälsosamma lösningar på det vi upplever. Det hjälper oss att ha ett annat förhållningssätt till oss själva.

Med mindsetet att bara få resultat och inte bry sig om hur eller varför kommer göra att du stöter på problem. Det sätter oss i det förlovade landet som utlovar en formula, ett recept som ska funka. ”Gör detta, i denna ordning och allt blir bra”. Det är exakt samma sak som när vi har ont nånstans och läkaren säger ”Ta den här medicinen och återkom om några dagar”. Det fuckar upp våra förväntningar och ökar besvikelsen.

Såklart kan det vara precis det som gör att magi händer i din kropp och sinne. Men det finns en stor sannolikhet att det inte funkar också. Och de som det inte funkar för kommer då stå handfallna inför det faktum att den magiska formulan inte fungerade. Och det resulterar i att de inte heller kan analysera eller se varför det inte fungerade för dem och antar att det är något fel på vården de fått eller ännu värre något fel på dem själva.

För det andra så lägger det all handling och ansvar på personen som utför behandlingen eller skriver ett recept. Den som ger dig den magiska formulan ger dig inte en chans att förstå vad det faktiskt är som sker och en chans att förstå din process, vilket är en extremt viktig faktor för välmående. Att ta aktiva, medvetna val. Välja.

Jag vet att det är många där ute som inte bryr sig ett skvatt om hur de faktiskt fungerar och inte heller har den insikten vad det skulle vara bra för. De står hellre ignoranta för hela processen (om det är du och du känner dig provocerad, sluta läs nu, för jag kommer inte kunna hjälpa dig i sånt fall), men om du vågar lita på mig när jag säger att det är viktigt med kunskap om dig själv och din biologi på en ganska djup nivå då har du all chans i världen att läka på djupet.

För mig är frågan:

Varför skulle du inte vilja veta hur du fungerar? Varför skulle du inte vilja ta din hälsa och långsiktiga mående i egna händer? Det är exakt det som gjort att jag mår mycket bättre nu än jag gjorde för 10 år sedan och det har inte funnits ett recept som hjälpt mig.

Till sist:

När du faktiskt lär dig om din egna biologi och hur du responderar på stress och förstår hur stress har påverkat dig historiskt då kan du börja backa dina mindre hälsosamma reaktioner till din stress på ett mycket mer intelligent sätt.

Resultatet blir:

När du får mer vetskap om din biologi kan du börja dämpa eller till och med eliminera onödig påverkan av stress och det betyder två saker:

  • Du kommer minska pressen som blir på kroppen, organen och blodkärlen för att mindre adrenalin kommer pumpa ut från dina binjurar. Du nöter helt enkelt inte på kroppen på samma sätt.
  • Mindre kortisol kommer pumpas runt i kroppen vilket betyder att det blir mindre kemisk problematik för dina organ och din hjärna. Vi behöver kortisol under olika stunder under dagen i våra liv, men vi behöver det inte hela dagen, varje dag, genom våra liv.

    Så vi kan ligga steget före våra stressresponser genom att ha mer biologisk kunskap om medvetenhet om hur saker och ting faktiskt funkar i vår kropp. Det gör att vi kan bryta mönster istället för att fortsätta simma runt i en kaskad av stressreaktioner (även när vi inte känner oss stressade) som bryter ner kroppen.

En klass att öva med och en utmaning jag vill att du är med på!

Om några veckor kommer jag att lansera en liten miniserie av träffar. Fem dagar i rad ses vi och utmanar vår föreställning om smärthantering och allas dess komponenter. Är du intresserad?

Så länge ska du få en klass som lugnar nervsystemet, får dig att skapa insikt och även se till vilket pris vi definierar oss själva som det ena eller det andra. En Yinklass. Lugn och fin med fokus på vila och gynnar dig som sover kasst.

Skriv en kommentar