Lucka 3 – Snabb lättnad

Eftersom jag jobbar med nervsystemet och hur det funkar så kan man titta närmare på det för att se vad som släpper spänningar och vad som skapar spänningar. Något som vi inte alltid är på det klara med är de hot som vi upplever och vad det egentligen kommer ifrån. För vårt nervsystem kan ju reagera på en helt normal händelse där vi logiskt vet att det inte finns hot. Eller hur?

Det är bland annat för att ditt nervsystem hittar tecken på att den situation du reagerar på nu liknar tidigare situationer som du känt dig hotad i. Det kan vara så lite som ett ansiktsuttryck, en doft, en rörelse, en skugga, en människa som liknar en annan, en förnimmelse som känns bekant hotfull osv. Det är inte alltid vi är medvetna om varför vi reagerar men reagerar gör vi.

Jag brukar, oavsett om jag vet anledningen till att stressen inom uppstått, sucka. Sucka ut. Att sucka skickar signaler till din kropp, hjärna och nervsystem att du är lugn med det som sker, även om du inte upplever att du är det. Det betyder att om du kan se det som sker i stunden och det är en tanke eller en händelse som triggat igång dig, men du inser att du inte behöver fly eller fäkta i just denna stund så kan du sucka för att låta upplevelsen inom dig lägga sig snabbare.

Gör såhär:

1. Ta ett djupt inandetag genom näsan.
2. Öppna munnen och sucka ljudligt om det känns som du kan det. Sucka djupt.
3. Gör om igen och lägg fokus på att släppa magen.
4. Gör igen och lägg fokus på att släppa käkarna.
5. Gör några gånger så att du känner att känslan inom dig lägga sig.

Jag gör detta MÅNGA gånger om dagen ska du veta och det kan du göra också. Så fort du upplever obehag på något sätt!


Detta är den mest effektiva metoden jag vet för att komma tillbaka till sans i stressande situationer och upplevelser. Det är jättebra att använda när jag spänner mig vid smärta eller ångest eftersom det gör att jag blir inkännande och lugn istället för frånvarande och spänd vilket ofta ökar smärtan.

Lycka till!

Skriv en kommentar