Lucka 22 – Lita på dig

”Nånting saknas i mitt liv”, ”nåt är fel i mitt liv”, ”nånting mer behövs” och så testar vi nya saker, vi byter relationer, hittar andra platser att bo på, leva på, andra aktiviter i livet och förr eller senare kommer samma påståenden upp i livet. Grah. Och man börjar om med att tvivla på om man gör rätt, är på rätt väg, har tillräckligt, är i rätt sammanhang och så vidare.

Allt detta är för att vi inte är tillräckligt rotade i nuet. Och det finns bara en inre lösning för att komma dit, ingen yttre sådan.

För att komma in i nuet och hitta tillit till dig själv och var du ska behöver du släppa taget om de emotionella föreställningar du har om dig själv. Att du är sån eller sån, bara gillar sånt eller sånt, påverkas av ditt och datt. Du kommer ner under det. Och in i nuet. I nuet kommer du känna ditt djup. I det djupet finns inte avsaknad av nånting egentligen.

Man kan beskriva det lite som att havet lägger märke till en våg och går djupare en vågen, kommer ner på djupet. Samtidigt som den lägger märke till andra vågor på ytan men står fast i sig själv och sitt djup. Det gör att havet inte riktigt påverkas lika starkt av alla de vågor som det vet finns på ytan, som det vet finns där. I denna analogi skulle vågorna vara andra människor. Och du är en av de vågorna som bär ett djup, en grund som du behöver stå stark i.

Du behöver inte påverkas av andra om du inte väljer det. Du behöver inte lita på att andra kan mer om dig än du själv. Oavsett om det gäller medicinska ingrepp eller själsliga behov eller åtgärder som du ska vidta.

Hur många gånger har inte någon sagt det ena eller det andra rådet för att ge dig mer av nånting, hjälpa dig på vägen. Många säkert. Sluta röka, äta bättre, dricka mindre, titta på telefonen mindre, motionera mer, göra dina övningar, meditera varje dag. Råden kommer överallt ifrån och kan vara vad som helst. Du behöver själv känna dig själv och vad du vill göra och vad du behöver för att verkligen applicera något. Genom att lita på dig själv kommer du kunna bryta vilken vana du än har. Du kommer kunna gå tillbaka i dig själv och vara lugn trots att det stormar. Du kommer kunna göra val som känns extremt ogynnsamma i stunden för att de inte ger en kick eller lättnad och göra ändå för att du VET inom dig att det är bra för DIG i längden.

 • Jag skulle vilja säga att lösningen är medvetenhet. Så öva det.
 • Och kunskap. Kunskap om vilket område du än tar dig an. Läs på, grotta ner dig, läs och förstå alla sidor av ett mynt. Köp inget rakt av och ge dig själv all makt i världen över ditt liv, din hälsa och din kropp, ditt sinne.
 • Vetskap om att du inte alltid kan gå på dina känslor i stunden men kanske inte heller dina tankar. Du behöver gå djupare!

Denna övning kan du göra för att lita på dig!

 • Skriv ner och reflektera kring:
  – OM jag stog upp för mig själv och/eller litade på mig själv hur skulle jag då agera? Hur skulle jag vara och vad skulle jag göra?
  – OM jag litade på mig själv fullt ut hur skulle jag känna? Vad skulle det ge mig?
  – Vilka rädslor har jag för att lita på mig själv fullt ut?
 • Närma dig rädslorna med empati. Inte bannor. Fråga dem vad du kan göra för dem så du kan uppleva mindre rädsla. Sedan kan du ge dig själv pepp att försöka respektera dina rädslor men inte låta dem styra dina beslut.
 • Välj en situation där du ska börja lita på dig själv i högre grad.

INGET kommer kännas så mäktigt som att bära ansvar för sitt eget liv. Ta hjälp när du vill och behöver, vidta de åtgärder som känns rätt i ditt djup. INGET känns så maktlöst som när man upplever dig vilse i händerna på andras beslut, andras val. Så i varje situation med respekt för dig själv. Snälla bär det radikala ansvaret att lita på dig själv!

Idag kommer jag att dansa!


En sak jag gör idag för att stärka min tillit till mitt eget djup är att vara med mig själv. Jag mediterar ibland med musik, oftast utan. Men idag blir det utan för att sedan köra fridans en studn, för jag tror jag kanske kommer vilja avsluta med att bara dansa. Vem vet, jo jag. Jag vet vad jag kommer vilja göra. När jag är i det nuet.

Om du vill så kan du lyssna med mig med en spellista som jag komponerat på Spotify…Skriv en kommentar