Att hitta trygghet – En nyckel när det gäller trauma, smärta och stress

När vi beslutat oss för att må bättre är det viktigaste att se till att vi känner oss trygga och att vi lever i en säker miljö. Och tro mig. Det är inte alltid logiken om det som är tryggt är det vi uppfattar som tryggt.

Att känna sig trygg är den viktigaste basen för läkande i vilken form det än är. Det kan vara trauma, men det kan också vara sjukdom, ångest, oro, långvarig smärta, stress, utmattning osv. Det är nämligen nödvändigt att känna sig trygg för att återhämtning ska vara möjlig och då både en fysisk och känslomässig känsla av trygghet. Det är helt enkelt en grund för vår läkning och något jag tycker praktiseras alldeles för lite.

Utan att både vara säker och känna sig trygg kan läkning endast ske mycket långsamt och vacklande, om ens alls eller helt, eftersom det sympatiska nervsystemet (när du är orolig) kommer att fortsätta vara i högsta beredskap. För att du inte känner dig trygg.

När vi känner oss trygga kan vi börja släppa behovet av att isolera oss, vara arga, sätta upp en mur mot andra och lättare be om hjälp.

Och för att känna dig trygg behöver du gå igenom en rad saker i livet. Allt från vad gör dig otrygg i olika sammanhang, relationer, tonalitet på kommunikation, i sociala medier. Det berör de relationer du har så som din partner, dina barn, dina föräldrar, vänner men också din terapueft, läkare, naprapat och yogalärare. Du fattar. Alla i livet. I sammanhang med sociala medier kan det vara att utröna om konton du följer får dig att bli stressad, otrygg, tvivla på dig själv, eller om de stärker dig.

Du behöver också gå igenom för dig själv hur du möter dig. Jag menar, vem kommer känna sig trygg med någon som spottar och fräser åt en varje gång du gör ett misstag eller upplever ett fel? Varje gång du inte ser ut som du tänk eller när du inte känner dig tillräcklig. Det är otryggt. Och vi behöver också jobba på att skapa ett tryggt bemötande gentemot oss själva. Där möter vi ofta kritik i den vassate form och bara det kan såklart få oss att vara på tårna och inte riktigt kunna återhämta oss.

Vikten av att känna sig trygg, inte bara vara säker

Du kan vara så säker som mänskligt möjligt och ändå känna dig osäker.

Du är inte galen för att du känner dig osäker. Det är bara ett sätt som du ofta har känt kanske under hela din barndom eftersom du ofta inte var säker. Du kanske inte ens känner till känslan ”att vara säker”.

Som en del av din läkning är det viktigt för dig att upptäcka denna känsla av att vara säker. Genom att göra det kan du sedan komma ihåg och återskapa denna känsla när du behöver.

Vad krävs för att du ska känna dig trygg? Fantisera!

Det tar tid, ansträngning, empati och mycket tålamod att skapa en pågående och hållbar känsla av säkerhet. Att känna sig trygg är också beroende av dina nuvarande omständigheter och om du är i ett tryggt hem med en partner som får dig att känna dig trygg och tillitsfull eller vän som du kan landa hos utan dömanden. För att du ska kunna hjälpa dig själv att känna dig trygg behöver du ha en fysisk säker plats att vara på, så att du är fysiskt säker.

Skapa en säker plats för dig själv

Helst behöver ditt hem kännas och vara tryggt. Åtminstone behöver du en säker plats som är din. Du kan välja var som helst, inne eller ute. Det kan vara ett träd i trädgården, din säng eller en plats i ditt hem som verkligen är ditt utrymme. Här behöver du sätta några gränder som skapar trygghet i längden. Ingen kan komma in på din säkra plats utan tillstånd från dig. Det inkluderar dina barn, partner, vänner eller föräldrar. Förutom att ha en fysiskt säker plats att bo på, är det också en bra idé att ha en säker plats som du kan gå till, kanske stranden eller skogen, en plats som skapar trygghet inom dig när du är där. För att upptäcka vad som är en trygg plats för, sitt en stund och fundera på var du möjligen kan känna dig bekväm. Om du inte kan tänka dig någonstans kan ett första steg vara att skapa en plats genom att använda fantasin.

Några exempel kan vara:

Att du sitter på ett moln

Ett rum med allt du bryr dig om i det

Djupt nere på botten av havet i stillhet

Exempel på en verklig säker plats kan vara:

På stranden

I ditt sovrum

En favoritplats i huset

I skogen

I din bil

Uppe i ett träd

Nära vatten


Det finns inga regler eller begränsningar för vad din trygga plats är. Du kommer att veta om det är rätt eftersom det kommer att kännas tryggt för dig.

Omvärdera din säkra plats regelbundet

Det är viktigt att du kontinuerligt kontrollerar att den plats du har valt fortfarande är säker. Du kan alltid skapa en ny om du vill eller behöver.

En säker plats kan rubbas, hitta en ny om du känner att det är så. Det kan betyda så lite som att ta bort något ur ett rum eller hitta en annan plats i skogen.

För att sammanfatta måste en säker plats vara:

–       En plats där du är bekväm på egen hand

–       En plats där du kan styra vem som kommer in

–       En plats som du har lätt åtkomst till

Att praktisera återhämtning gör att du ger dig själv tid

När du ger dig själv tid och inkännande och försöker lyssna, vet du vad som händer då? Jo ditt nervsystem fattar sakta med säkert att du är värd att bli lyssnad på, värd att vila, värd att vara den du är, värd trygghet (även om allt detta är något du inte behöver förtjäna, det är din rättighet). När nervsystemet sakta fattar det så kommer du uppleva mer och mer kärlek från dig själv eller ska jag säga att du upplever mindre och mindre vassa ord och dömanden. Att regelbundet bara dyka upp för sig själv är en stor lösning. Du visar för dig själv att även du är tillåten att välja att göra saker för dig, så som att vila, återhämta dig, ta det lugnt. Eller inte vara produktiv och gå framåt, inte kämpa. Så att ge dig själv praktik och medvetenhet förändrar dig. Var så säker. Och det är inte säkert att det sker på det sätt du förväntar dig eller i den ordning du tänker dig. Oftast inte. För mig sker det med små, små viskningar i taget. Ofta knappt märkbara.

Här är en klass där jag pratar om detta och där vi övar vår trygga plats och tillit.

Skriv en kommentar