Kan oro och ångest göra mig trött?

Denna fråga får jag ofta, om oro och ångest kan göra oss trötta, energilösa och uppleva fatigue. Det enkla svaret är ja. Om du ofta känner dig orolig kan du känna igen det här känslomässiga mönstret: Något stressar dig, ett prov, en räkning, en konflikt, en relation, din egna kropp – och ångesten eller oron börjar.

Det i sin tur byggs på medan de fysiska symptomen blir starkare – pulsen blir högre, hjärtat slår snabbare, andetaget går fortare, allt intensifieras. Sen lägger sig stressen och du känner att du blir lugnare men då kraschar du. Du blir så trött så att du är nära till kollaps och bara bums vill sova.  

Och även om din ångest är lågfrekvent, inte känns så mycket eller ens långsiktig utan snarare som en gnagande oro så påverkar den. Upplevelsen oavsett om den är överväldigande eller ej rent logiskt, åtföljs ofta av en känsla av utmattning.

Hur du ser på dig som en helhet eller inte spelar roll!

Problemet är ofta att vi inte ser hur hela kroppen är ett sammanhang och hur allt på verkar allt! Det betyder att det som finns i din kropp påverkar dina emotioner och din hjärna och det som finns i hjärnan påverkar kroppen och dina emotioner och dina emotioner… ja du fattar galoppen. Jag pratade med en tjej en gång som beskrev att hennes ångest bara var fysisk för hon kände bara de fysiska symptomen. Så kan det vara och det är ofta ett fenomen där vi stängt av känslorna som skyddsmekanism. Men att inte adressera känslor och tankar vid upplevelsen av fysiska sensationer av ångest är för mig orimligt. Därför att du måste jobba med en helhet för att lösa upp knutar av ångest och oro. 

Någon jag också ofta får frågan om är om ångest och trötthet hör ihop på något sätt? Här är vad vetenskapen säger om sambandet mellan de två.

Vad ångest gör med kroppen

Ångest är en känsla av rädsla, rädsla eller oro. Det kan framkallas av en stressig händelse eller av hur du tänker på en händelse. Ibland känner människor sig oroliga även om det inte verkar finnas någon yttre utlösare alls, men det gör det alltid. Oavsett om det är obegripligt eller uppenbart.

När du uppfattar ett hot släpper din hypotalamus, hypofysen och binjurarna en ström av hormoner för att förbereda dig på att slåss, fly, frysa eller krypa. Som svar kan du känna något av dessa eller samtliga symptom:

–       Skakningar
–       Snabbare puls
–       Bröstsmärta
–       Snabb, ytlig andning
–       Muntorrhet
–       Muskelspänning
–       Yrsel
–       Illamående
–       Diarré

Med tanke på ökningen av hormoner och intensiteten av dessa symtom är det inte svårt att föreställa sig varför du skulle känna dig trött efter ett ångestpåslag. Du kan känna dig lättad eller utmattad.

För det mesta räcker det med en god natts sömn för att återställa dina energinivåer. Ibland försvinner dock inte den trötta känslan så snabbt som du vill och man behöver vila mer, ta till andra verktyg och kanske om man vill ta itu med det verkliga problemet som ångesten är symptom på.

Ångest och fatigue

Är det då konstigt att vi upplever trötthet kopplat till olika diagnoser vi får? Är det konstigt att man är ofta får fatigue när man upplever långvarig smärta, depression, stroke, diabetes, sömnrubbningar, infektioner och cancer, nervsjukdom etc?

Fatigue är en nötande känsla av att vara fysiskt och/eller psykiskt utmattad. Det kan kännas som en brist på energi, motivation och styrka. Ofta är det förlamande. Och det kommer nästan alltid tillsammans med sjukdomar av olika slag. Dessa sjukdomar är alla saker som kan oroa och störa harmonin i oss själva. Det är fullkomligt rimligt att det dyker upp oro och ångest i dessa fall och det är något som kan vara bra att vara medveten om för att det inte ska komma som en chock när tröttheten slår till och att du ger dig själv medkänsla nog att vila när du behöver det. 

Inte heller är det konstigt att vi upplever mer av denna intensiva och förlamande trötthet när vi känner sorg, ekonomisk stress eller press, arbetsrelaterad oro, depression eller ångest. 

Du kanske känner igen dig?

Då kan du också må bra av att höra att det är ok att möta dig själv med medkänsla i dessa lägen just för att du bär kunskap om att det grundläge du har gör dig trött. Kroppen kanske jobbar intensivt med sjukdom men den jobbar också mentalt och emotionellt, hela tiden för att bearbeta smärtsynapser, tankar och känslor. Det tar energi utöver det vanliga. 

Red därför ut på grunden vad din ångest beror på. Vad är det du upplever som en stressor, oro eller vad är ångestframkallande i ditt liv? Varför upplever du just detta som en press? Vilken känsla vill komma ut? Kan du möjligen röra dig med den? 

Och – Vad behöver du? Men detta är en hårfin avvägning och du behöver lyssna noga när du frågar dig själv detta. För instinktivt så ger vi oss själva enkla svar, ibland oärliga och det resulterar i att du inte alls ger dig själv vad du behöver utan snarare tar en genväg som inte leder nånstans. Ett bra exempel är när man upplever långvarig smärta och isolerar sig för att det känns bäst i stunden och det är det man tror att man behöver vilket i längden kan bidra till en större känsla av ensamhet. Istället för att gå till grunden med vad du behöver och exempelvis inte dra dig undan för att långsiktigt undvika ensamhetskänslan och minska oro och ångest. 
 

Skriv en kommentar